EIT InnoEnergy och Demeter lanserar 500 miljoner euro fond för batteriråvaror

Foto: Andrew Coelho/Unsplash

Det europeiska företaget EIT InnoEnergy och Demeter Investment Managers meddelade idag starten av "EBA Strategic Battery Materials Fund" med en investeringsvolym på 500 miljoner euro. Fonden fokuserar på att skapa en resilient och diversifierad leveranskedja för batteriråmaterial i Europa, som litium, nickel, kobolt, mangan och grafit.

Målet är att minska EU:s beroende av utländska leveranser och öka den inhemska kapaciteten. Fonden kommer att stödja projekt från tidiga stadier, inklusive projektutveckling och genomförbarhetsstudier. Demeter kommer att vara fondförvaltare, EIT InnoEnergy bidrar med hållbarhetsledarskap, och Societe Generale agerar som finansiell rådgivare. Minst 70 procent av investeringarna kommer att riktas mot projekt som ökar EU:s inhemska produktion, medan de återstående 30 procenten fokuserar på att öka råvaruförsörjningen från EU:s råvarupartnerskapsländer som Kanada, Namibia och Argentina.

Fonden kommer att följa höga miljöstandarder och ha en stark ESG-klassificering enligt EU:s förordning om hållbar finansiell information.