Tetra Pak inleder solenergisamarbete med Absolicon för hållbar produktion

Joakim Byström, VD för Absolicon och Alex Henriksen, Managing Director of North Europe på Tetra Pak. Foto: Tetra Pak

Tetra Pak har ingått ett partnerskap med det svenska solenergibolaget Absolicon för att utveckla en innovativ lösning som genererar ren värmeenergi för Tetra Paks produktionsanläggningar. Målet är att använda termisk energi för att driva processlinjerna som hanterar matförädling och förpackning. Det övergripande syftet med samarbetet är att minska användningen av fossila bränslen och därmed minska utsläppen av växthusgaser.

I samarbetet har Absolicon, som är specialiserade på solvärmeteknik, skapat en skalbar anordning som möjliggör övergången från konventionell energi till förnybar solenergi för Tetra Pak. Initialt kommer denna anordning att integreras i en UHT-processlinje hos Tetra Pak, som används för högtemperatursterilisering av mejeriprodukter. Målet är att reducera beroendet av fossila bränslen med upp till 40 procent.

Alex Henriksen, Managing Director of North Europe på Tetra Pak, understryker företagets engagemang för att göra sina kunder och utrustning mer hållbara. Han nämner även lanseringen av Factory Sustainable Solutions, som stöder kunder med att optimera energi, vatten och rengöringsutrustning på fabriksnivå. Samarbetsprojektet med Absolicon representerar ett positivt steg mot att hjälpa kunder minska sin energiförbrukning genom att ersätta fossila bränslen med solvärme-lösningar.

Den första solvärme-modulen kopplad till Tetra Paks UHT-processlinje förväntas installeras i Europa under 2024, innan den introduceras på den globala marknaden. Tetra Pak, med sina 94 försäljningskontor och årliga leveranser av över 3 000 nya förpackningsmaskiner, processenheter och utrustning, har över 135 000 enheter i drift och producerar nästan 200 miljarder livsmedels- och dryckesförpackningar årligen.

Joakim Byström, VD för Absolicon, uttrycker stolthet över att vara en del av samarbetet med Tetra Pak och att lansera den första utrustningslinjen som drivs helt av solvärme. Han framhåller Tetra Paks ledande roll inom branschen och deras unika möjlighet att på global nivå påverka övergången från fossila bränslen till förnybar värme.