Storbritannien siktar på fyrdubblad mängd kärnkraft till 2050

Kärnkraftverket Hinkley Point C under uppbyggnad i Storbritannien. Foto: EDF Energy

Storbritanniens regering har presenterat en plan för att öka landets kärnkraftskapacitet till 24 gigawatt till år 2050, vilket motsvarar cirka 25 procent av landets förväntade elbehov.

Den brittiska regeringens så kallade "Civil Nuclear Roadmap" beskriver planer för den största utbyggnaden av kärnkraft på 70 år. Syftet är att minska elräkningar, skapa tusentals jobb och förbättra Storbritanniens energisäkerhet. Planerna inkluderar att utforska möjligheten att bygga en stor ny kraftstation och investera i avancerad kärnbränsleproduktion.

Mini-reaktorer

För närvarande står kärnkraft för cirka 16 procent av Storbritanniens energi, men nästan alla befintliga reaktorer kommer att stängas ner till 2030. Denna roadmap ger industrin en tydlig bild av Storbritanniens ambitiösa kärnkraftsprogram och regeringens engagemang för både Sizewell C-projektet och utveckling av små modulära reaktorer (SMR).

Planen omfattar steg för att utforska både storskaliga kärnkraftverk och SMR-teknik. Regeringen siktar också på att säkra investeringsbeslut på 3–7 GW vart femte år från 2030 till 2044 för nya kärnkraftsprojekt.

Regeringen planerar att förenkla utvecklingen av nya kärnkraftverk och införa smartare regleringar för att påskynda processen och leveransen av kärnkraft i Storbritannien. Detta inkluderar att tillåta regulatorer att bedöma projekt medan designerna slutgiltiggörs, och förbättrat samarbete med utländska regulatorer som bedömer samma teknik.

Avancerat kärnbränsle

Tidigare meddelade regeringen också en investering på upp till 300 miljoner GBP i produktion av höganrikat låganrikat uran (HALEU) i Storbritannien, som för närvarande endast produceras kommersiellt i Ryssland. HALEU – uran anrikat till mellan 5 procent och 20 procent uran-235 – kommer att användas i det avancerade kärnbränsle som krävs för de flesta av nästa generations reaktordesigner som för närvarande utvecklas.

Regeringen har även publicerat två konsultationer, en om en ny strategi för placering av framtida kärnkraftverk och en annan om att stödja sektorn och uppmuntra privat investering för att utveckla avancerade kärnkraftsprojekt. Förslagen syftar till att "locka investeringar i Storbritanniens kärnkraftssektor genom att ge utvecklare möjlighet att hitta lämpliga platser istället för att fokusera på åtta platser som regeringen utsett."

Regeringen planerar att publicera en uppdaterad version av denna roadmap senast 2025 för att reflektera över kostnaderna och effektiviteten av ny kärnkraftsteknik.

Starkare ekonomisk tillväxt

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak uttalade sig positivt om kärnkraften som lösning på energiutmaningarna. Han påpekar att kärnkraften är miljövänlig, billigare i längden och kommer att säkra landets energitillgångar på lång sikt.

- Detta är rätt långsiktigt beslut och ett steg mot vårt åtagande att uppnå netto-nollutsläpp till 2050 på ett hållbart sätt. Detta kommer att säkra vår framtida energisäkerhet och skapa de jobb och färdigheter som behövs för att utveckla landet och förstärka vår ekonomi.

Claire Coutinho, statssekreterare för energisäkerhet och netto-noll, tillade:

- Vi gör den största investeringen i inhemska kärnenergi på 70 år ... Från stora gigawattprojekt till små modulära reaktorer, kommer Storbritanniens bredare kärnkraftsåterupplivning att fyrdubbla vår kärnkraftskapacitet till 2050 – och hjälpa till att driva Storbritannien med Storbritannien.

Stöd för innovativa företag

Minister för kärnenergi, Andrew Bowie, betonade regeringens investering i kärnkraft och dess betydelse för att hålla Storbritannien i framkant av teknologiska utvecklingar.

- Våra planer ger investerare förtroende att stödja nya brittiska projekt, med en enklare process för att hitta nya projekt och tydligt stöd för privata företag som utvecklar innovativa nya tekniker.

Simon Bowen, ordförande för Great British Nuclear, välkomnade roadmapen och konsultationerna, speciellt i kontexten av Storbritanniens nuvarande process för att välja små modulära reaktorer och alternativa vägar till marknaden.

Både stora och små

Tom Greatrex, VD för Nuclear Industry Association, kommenterade:

- Vi kommer att behöva både stora och små kärnkraftsreaktorer i stor skala och snabbt för vår energisäkerhet och för att uppnå netto-noll målet. Att låta utvecklare samarbeta med regeringen om finansieringsmodeller för Regulated Asset Base bör också göra det billigare att finansiera projekt, vilket minskar kostnaderna för konsumenterna. Beslut om 3-7 gigawatt i varje femårsperiod ger större klarhet och förutsägbarhet, vilket i sin tur möjliggör investeringar i leverantörskedjan och mer brittiskt innehåll i framtida flottor.

Pragmatiskt exempel

Sama Bilbao y León, Generaldirektör för World Nuclear Association, tillade: - Storbritanniens regerings roadmap för att förenkla processen för framtida kärnkraftsutveckling och fyrdubbla kärnenergin i Storbritannien till 2050 är ett pragmatiskt exempel på positiva åtgärder som nu vidtas för att uppfylla åtagandena från de länder som stödde netto-noll kärnkraftsministerförklaringen vid COP28. Storbritannien var en grundande regeringspartner i vår Net Zero Nuclear-initiativ och jag välkomnar dagens tillkännagivande.

Källa: World Nuclear News