Sizewell C kärnkraftverk inleder byggnation

Illustration som visar hur kärnkraftverket Sizewell C kommer att se ut när anläggningen är färdig. Bild: EDF

Sizewell C kärnkraftverk i brittiska Suffolk har fått grönt ljus att påbörja byggandet efter att utvecklingstillståndet aktiverats. Detta markerar starten för bygget av anläggningen som ska producera 3,2 gigawatt elektricitet.

Projektet, finansierat av EDF, uppskattas kosta omkring 20 miljarder pund och fick bygglov i juli 2022. Krav ställda av reglerande myndigheter har enligt rapporter uppfyllts.

EDF beräknar en byggtid på nio år

Trots godkännandet har vissa kritiker uttryckt oro över uppfattade brister i projektet, medan kampanjgrupper uttryckt förvåning över regeringens beslut att fortsätta.

Som svar på nyheten sade Tom Greatrex, VD för Nuclear Industry Association: - Dagens start av formell konstruktion är goda nyheter för Storbritannien. Byggnationen av Sizewell C innebär tusentals jobb både på plats och runt om i landet samt potentiellt miljarder i investeringar för regionen. Projektet kommer att driva mycket behövligt arbete in i brittisk industri och upprätthålla de färdigheter som behövs för ett nytt kärnkraftsprogram. Sizewell lägger grunden för jobb, ren energi och energisäkerhet för resten av detta århundrade."

Källor: Nuclear Industry Association /EDF