Ferroamp och Ntricity godkända av Svenska kraftnät för innovativa stödtjänster

Bild: Ferroamp/Ntricity.

Nu är det möjligt att generera intäkter från ens eget hembatteri genom att erbjuda stödtjänster till elnätet samtidigt som det används för att täcka fastighetens energibehov. Svenska kraftnät har godkänt den unika tekniska lösningen för stödtjänsten FCR-D, utvecklad av Ferroamp och Ntricity.

Att kunna tjäna pengar genom att stödja elnätet och samtidigt optimera användningen av solproduktionen gör batteriinvesteringen lönsam för en bredare användarskara. En flexiblare och därmed mer robust elinfrastruktur blir resultatet, enligt Kent Jonsson, vd för Ferroamp.

Tidigare tvingades batteriägare välja mellan att sälja stödtjänster och att använda batteriet för sina egna behov. Ferroamp och Ntricitys tekniska lösning är den första som godkänts av Svenska kraftnät, där stödtjänster kan säljas samtidigt som batteriet används för att exempelvis jämna ut effekttoppar eller öka självkonsumtionen av solenergi.

Genom att erbjuda stödtjänster för att balansera elnätet kan hushåll med energilagringsbatterier tjäna pengar. Svenska kraftnät köper in dessa tjänster för att upprätthålla frekvensbalansen i elnätet. Elkunder kan därmed få ersättning för att snabbt justera sin elförbrukning eller produktion på begäran.

Den specifika tjänsten kallas FCR-D (Frequency Containment Reserve Disturbance) och innebär att kapacitet ställs till förfogande vid eventuella störningar i elnätet.

Varberg Energi blir pionjärer genom att erbjuda sina kunder möjligheten att använda Ferroamp-systemet för stödtjänster till elnätet. Mjukvaruföretaget Ntricity koordinerar flera mindre Ferroamp-system med batterier centraliserat, vilket kallas ett virtuellt kraftverk. Varberg Energi säljer sedan kapaciteten till Svenska kraftnät eller lokala flexibilitetsmarknader.

"Bilen ska bli en aktiv medspelare i energisystemet." Det menar Björn Sjöström, vd för Varberg Energi, som tror på konceptet "öppen flexibilitet". Det innebär att kunderna ska kunna använda batteriet både för sina egna behov och att kunna delta på lokala och nationella flexibilitetsmarknader för att maximera alla intäktsmöjligheter som ett batteri kan erbjuda.