MSB föreslår att stamnätet blir riksintresse för totalförsvaret

Foto: Pixabay

MSB föreslår att stamnätet bör betraktas som ett riksintresse för civila anläggningar inom totalförsvaret. "Vi på Svenska kraftnät välkomnar detta förslag med glädje och har länge påpekat detta behov," säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svenska kraftnät.

MSB har i uppdrag att identifiera områden av riksintresse för civila anläggningar inom totalförsvaret. Förslaget motiveras av att samhällsviktiga verksamheter är starkt beroende av elektricitet för att fungera, både i fredstid och vid kris och krig.

Förutom stamnätet föreslår MSB även att distributionsnätet för el mellan fastlandet och Gotland bör klassas som riksintresse.

Förslaget kommer nu att skickas på remiss till Boverket samt alla berörda riksintressemyndigheter och länsstyrelser. Du kan läsa mer om förslaget på msb.se (länk).

Tidigare, i januari 2021, lämnade Svenska kraftnät tillsammans med flera regionsnätsföretag förslag till åtgärder till dåvarande energiminister Anders Ygeman för att effektivisera utbyggnaden av elnätet. Ett av förslagen var att göra energidistribution till ett riksintresse.