Ørsted startar ett stort CCS-Projekt för att minska utsläppen

Ørsteds Avedøre kraftverk i storköpenhamnsområdet. Foto: kredit: Ørsted.

Ørsted har påbörjat bygget av två anläggningar för koldioxidinfångning (CCS) vid Asnæs kraftstation i Kalundborg och Avedøre kraftstation i Storköpenhamn. Detta är Danmarks första storskaliga projekt för koldioxidinfångning och markerar en ny era för CCS-tekniken i landet.

Projektet, som inleder driften i början av 2026, förväntas fånga upp 430 000 ton biogen koldioxid årligen från dessa två värmekraftverk. Genom att fånga och lagra koldioxid från kraftstationer som använder halm och träflis minskas CO2 i atmosfären. Detta bidrar avsevärt till Danmarks klimatmål för 2025 och 2030.

Uppnår gemensamma klimatmål

Ole Thomsen, Senior Vice President och chef för Ørsteds Bioenergi-avdelning, säger:

- Vi är stolta över att starta Danmarks första storskaliga CCS-projekt. För att bekämpa klimatförändringarna måste vi använda olika gröna lösningar, och det här projektet kommer att spela en viktig roll i våra ansträngningar. Vi ser fram emot att samarbeta med våra partner, kommuner och andra intressenter för att säkerställa framgången för detta projekt och uppnå våra gemensamma klimatmål.

Ørsted arrangerad en invigningsceremoni nyligen vid Avedøre kraftstation för att fira starten på bygget av Danmarks första storskaliga CCS-projekt.

Lars Aagaard, Danmarks minister för Klimat, Energi & Verktyg, Mads Nipper, VD för Ørsted, samt Søren Friis Trebbien och Martin Damm, borgmästare i de två värdkommunerna, deltog i invigningsceremonin.

CCS-äventyr

Martin Damm, borgmästare i Kalundborg kommun, kommenterade:

- Det är fantastiskt att vara med och starta Danmarks CCS-äventyr, ett viktigt steg mot att uppnå Danmarks klimatmål som kommer att gynna Kalundborgs lokalsamhälle positivt. Vi har redan en stark näringslivsmiljö i Kalundborg, och jag är övertygad om att CCS-projektet kommer att stärka de gröna synergierna och placera Kalundborg på kartan.

Søren Friis Trebbien, borgmästare i Hvidovre kommun, konstaterade:

- Det är positivt att Hvidovres gröna näringslivsprofil nu stärks, och jag ser fram emot att följa CCS-projektet. I Hvidovre har vi redan några av de affärs- och utbildningskompetenser som behövs för att stödja projektets positiva inverkan på det lokala samhället, vilket gör det till en utmärkt match."

Källa: Ørsted