C4 Energi och Polar Capacity bildar bolag för storskaligt batterilager i Kristianstad

Kajsa Hedberg & Patrik Nilsson. Foto: C4 Energi/Polar Capacity

C4 Energi och Polar Capacity går samman för att bilda ett bolag och etablera ett omfattande batterilager i Kristianstad. Målet är att lösa effektproblemen i området och möjliggöra handel med effekt på Svenska Kraftnäts marknad för stödtjänster.

Polar Capacitys VD, Patrik Nilsson, uttrycker imponerande över att se C4 Energi, ett lokalt energibolag, ta innovativa steg för att säkra elkapacitet i Kristianstad. Samarbetet förväntas stärka både den lokala och nationella energiförsörjningen.

Det nya bolagets första investering blir ett 16 MW batteri vid Allöverket, med planer på att sätta det i drift vid slutet av 2024. Batteriet kommer inte bara att lagra energi utan också bidra till att balansera belastningen på elnätet genom att minska effekttoppar under perioder med hög elkonsumtion. Detta är särskilt relevant med tanke på Sveriges pågående elektrifiering och övergång till fossilfri energi.

C4 Energis VD, Kajsa Hedberg, betonar att samarbetet med Polar Capacity visar hur kombinationen av expertis och resurser kan öka den lokala kapaciteten att möta den växande efterfrågan på el och effekt. Effektbristen i Kristianstad, som påverkar centrala projekt och större etableringar, blir ett huvudfokus för detta samarbete.

C4 Energi tar också ett långsiktigt perspektiv och ser investeringar som nödvändiga och strategiska i ljuset av prognoser om en fördubbling av elanvändningen i Sverige fram till 2045. Bolaget investerar i år 120 miljoner kronor i Kristianstads elnät, vilket representerar deras största investeringsprogram hittills.

Detta samarbete markerar det senaste initiativet från Polar Capacity, som tidigare i år meddelade liknande projekt i samarbete med både Stockholm Exergi och Mälarenergi. Patrik Nilsson framhåller vikten av det lokala perspektivet som nyckeln till framtidens energisystem och tror att samarbeten som detta är vägen framåt.