Siemens Energy utvecklar hybridlösning för att stabilisera Irlands elnät

Den synkroniserade kondensorn, som Siemens Energy kommer att leverera till ESB, kommer att vara den första i landet och inkorporera världens största svänghjul som används för nätstabilitet. Det kommer att vara en nyckelkomponent i ESB:s Green Atlantic @ Moneypoint-projekt, en ambitiös plan för att förvandla County Clare-området till ett grönt energinav. Bild: Siemens Energy

Siemens Energy ska leverera en hybridanläggning för stabilisering av elnätet och storskalig batterilagring vid Shannonbridge i Irland. Detta är första gången dessa två tekniker kombineras i en enda anslutning för att stabilisera nätet och effektivisera användningen av förnybar energi.

Den beprövade synkroniserade kondensatortekniken använder en generator kopplad till ett svänghjul, vilket fungerar som en stor "roterande massa". Med sin lagrade energi kan den synkrona kondensatorn kompensera frekvensfluktuationer omedelbart och stärka elnätets stabilitet.

Maximerar användningen av förnybar energi

Samtidigt kan ett storskaligt batterilagringssystem lagra eller frigöra överskott av förnybar energi vid behov. Det ger en lösning för att maximera användningen av förnybar energi, även när det inte blåser. Med en kapacitet på cirka 160 megawattimmar kan batterilagringssystemet försörja omkring 9500 hushåll med ström under en hel dag.

Tim Holt, ledamot i Siemens Energys ledningsgrupp, betonar vikten av innovativa tekniska lösningar för att bekämpa klimatförändringarna och övergången till ett klimatneutralt nät.

- Batterilagringsystem kommer att spela en allt viktigare roll i morgondagens globala energiinfrastruktur, säger Holt i ett pressmeddelande.

- Genom att kombinera vår beprövade erfarenhet inom nätteknik med vår innovationsförmåga, kommer Shannonbridge-hybridlösningen att hjälpa till att öka användningen av förnybar energi genom att erbjuda lagring och stabiliseringsteknik i en anslutning.

Ökning av efterfrågan på el

Siemens Energys uppdrag omfattar en synkroniserad kondensator inklusive svänghjul, som kommer att leverera cirka 4000 megawatt tröghet till systemet, och det storskaliga batterilagringssystemet på cirka 160 megawattimmar samt kraftomvandlingssystem, energihanteringssystem och mellanspänningsutrustning. Ordern kommer att generera omkring 85 miljoner euro för Siemens Energy och arbetet har redan påbörjats på plats.

Irland har som mål att nå nettonollutsläpp senast 2050 och att minska utsläppen med 51 procent innan årtiondets slut, och ökar därför sin användning av förnybar energi avsevärt.

Förutom målen för minskning av koldioxidutsläpp upplever landet också en betydande ökning av efterfrågan på el, delvis på grund av sin globala digitala och datahanteringsindustri.

Siemens Energy kommer även att tillhandahålla ett energihanteringssystem som gör det möjligt för kunder att snabbt svara på marknadens efterfrågan och kraftbehov.

Källa: Siemens Energy