Axpo, Egmont och Soltech skapar ny solcellspark i Falkenberg

Bild: Soltech Energy Solutions

I södra Sverige pågår byggandet av en ny solcellspark som är resultatet av ett unikt partnerskap mellan energiföretaget Axpo, mediekoncernen Egmont, och solenergiföretaget Soltech Energy Solutions. Solcellsparken kommer att uppföras av Soltech Energy Solutions, medan Axpo ansvarar för att hantera projektets långsiktiga risker och leverera solel till elnätet. Den genererade solenergin kommer att handlas genom ett energihandelsavtal (PPA), och den förnybara elektriciteten kommer att täcka hälften av Egmonts elförbrukning i Sverige och Norge.

Axpo har underlättat en långsiktig transaktion av förnybar el som produceras av Soltech Energy Solutions och säljs till mediekoncernen Egmont. Parterna har gemensamt undertecknat ett sjuårigt energihandelsavtal för att bygga en 11 MW solcellspark utvecklad av Soltech Energy Solutions. Planen är att solcellsparken ska vara i drift sommaren 2024 och den kommer att placeras i södra Sverige, nära Falkenberg.

Solcellsinstallationen förväntas årligen producera cirka 11 GWh förnybar el till elnätet, vilket motsvarar den genomsnittliga förbrukningen för cirka 1 200 nordiska hushåll. Egmont är ensam köpare av elen och detta kommer att täcka 50 procent av deras elförbrukning i Sverige och Norge. Tidigare har Egmont ingått ett PPA-avtal för en dansk solcellspark som togs i drift under mitten av 2023 och kommer att täcka över 90 % av deras elförbrukning i Danmark.

Raphaëlle Stewart, hållbarhetsansvarig på Egmont, uttrycker: "När vi satte vårt mål om 100 procent grön el från 2022 ville vi också arbeta för en förnybar elförsörjning som kan göra skillnad för energisektorn, och använda vår storlek som koncern för att förverkliga det. Den ambitionen har lett oss till det unika och spännande samarbetet med Axpo och Soltech Energy Solutions. Det här avtalet är en viktig del av vår "Go Greener"-resa."

David Eickhoff, Senior Originator på Axpo Sverige AB, tillägger: "Samarbete är nyckeln till energiomställningen och vi är mycket glada över att kunna tillkännage denna framgång under en utmanande tid för energimarknaderna. Soltech Energy Solutions gröna elproduktion, Egmonts engagemang för en grön elupphandling och Axpos lösningar för säkring och handel med energi var alla lika viktiga för denna affär. Genom att använda vår expertis och långa erfarenhet av PPA:er kunde vi strukturera affären så att den passade alla inblandade parters behov."

Fredrik A Svensson, Affärsområdeschef för Solparker på Soltech Energy Solutions, säger. Samarbetet med Egmont och Axpo, båda med höga hållbarhetsambitioner, känns verkligen givande. Samarbeten som detta lägger en viktig grund för investeringar i storskaliga solcellsinstallationer."