BASF omorganiserar sin struktur med fristående enheter för framtidens marknader

i somras firade BASF tillsammans med kunder, politiker och partners öppningen av Europas första gemensamma center för produktion av batterimaterial och återvinning av batterier i Schwarzheide, Tyskland. Invigningen av en toppmodern anläggning för tillverkning av högpresterande katodmaterial och avtäckningen av en anläggning för batteriåtervinning, där man framställer så kallad svart massa, vilket är viktiga steg mot skapandet av en sluten cirkel för batteriers värdekedja i Europa. Detta inkluderar insamling av använda batterier och återvinning av mineralråvaror för att använda dem i tillverkningen av nya batterimaterial. Foto: BASF

Den tyska kemijätten BASF genomgår en stor omorganisation. Företaget planerar att omvandla flera av sina viktiga affärsområden till självständiga enheter, enligt ett uttalande från BASF på torsdagen.

Denna förändring berör tre huvudområden: jordbruksprodukter, batterimaterial och lacktillverkning. Dessa sektorer är några av de största inkomstkällorna för BASF: jordbruksavdelningen omsatte 10 miljarder euro under 2022, och lacksektorn genererade 4,2 miljarder euro. Planen är att ge lackavdelningen större frihet inom dess redan existerande GmbH-struktur.

Målet är uppdelning

BASF har dock klargjort att det inte finns några planer på att sälja dessa enheter. Istället är målet med uppdelningen att låta dessa segment växa och utvecklas enligt sina egna specifika behov och kriterier. Trots detta har arbetstagarrepresentanter uttryckt oro över förändringarna.

På börsen mottogs nyheten nyligen positivt, med en ökning av BASF-aktien med nästan 1,5 procent.

Ny era

Batterimaterial för elbilar är en av BASFs centrala framtidsmarknader. Inom lacktillverkning för bilindustrin och flygindustrin är BASF en av de ledande globala aktörerna, och inom jordbrukssektorn rankas de bland de fyra största i världen. Denna omorganisation markerar en ny era för BASF, där företaget strävar efter att stärka sin position på dessa framtidens marknader.

Källa: BASF