Iter söker nya partner på kärnkraftskonferensen WNE 2023

Benjamin Perier, Iter.

Paris. Iter, det omsusade fusionskraftprojektet Internationella termonukleära experimentreaktorn, finns på plats på kärnkraftsmässan WNE 2023. Benjamin Perier, marknadsanalytiker för Iter Organization, berättar att de är där dels för att berätta om hur projektet framskrider, dels för att engagera nya potentiella tillverkare/partner i detta unika projekt.

– Vi vill informera om vad vi har behov av i fråga om komponenter, material och system som alla är unika. Vi vill prata med dem då många av dem ser en risk i att göra något de tidigare aldrig gjort.

Perier är därför inte helt nöjd med gensvaret på de utlysningar som Iter anordnat.

– Det kan verka paradoxalt då det är ett så spännande projekt och de företag som börjat arbeta åt oss återkommer gång på gång, säger Benjamin Perier, som dock inte vill uppge några namn på sådana återkommande partner.

– Då kan andra företag tro att dessa är förstahandsval vid nästa utlysningar och därför inte svarar på dem, säger han som vill att det byggs upp en europeisk industri kring Iter-projektet, där länder från nästan alla kontinenter samarbetar.

Text: Simon Matthis