Bus4You satsar på lyx och grönt – första biogasdrivna expressbussen rullar mot Arlanda

Kraftfulla Scania OC13-motorer, kända från lastbilsvärlden, ger bussarna 410 hästkrafter och ett vridmoment på 2 000 Nm. Kombinationen med Scanias egen Opticruise-växellåda lovar optimal komfort och effektivitet under resans gång. Foto: Vy Travel AB/Bus4You

Vy Travel AB tar komfort och hållbarhet till nya höjder med introduktionen av sin första exklusiva expressbuss, som kör på flytande biogas längs Bus4You-linjen, som förbinder Oslo och Arlanda och som snart utökas med den nyinkomna Scania Irizar I8 LBG expressbussen.

Vy Travel AB, dotterbolag i Vy-gruppen, driver flertalet linjer mellan Oslo och svenska destinationer, inklusive Arlanda flygplats. Med Bus4You-konceptet erbjuds resenärerna en resa i lyx, men nu med ett tydligt miljöfokus. De nya bussarna är utrustade med Scanias biogasmotorer och drivs med flytande biogas för låga CO2-utsläpp och en räckvidd upp till 1 000 kilometer per tankning.

Optimal komfort

I början kan bussarna drivas med en mix av biogas och fossilgas, men målet är att gradvis öka andelen biogas från organiskt avfall. Detta ska leda till en förväntad minskning av CO2-utsläpp med cirka 80 procent i genomsnitt, i linje med Scanias och Flix strävan efter koldioxidneutralitet.

Lägre utsläpp

Vidare innebär övergången till lokalt producerad flytande biogas inte bara en signifikant minskning av klimatavtrycket, utan också förbättrad luftkvalitet. Scania gasmotorer bidrar till lägre utsläpp av partiklar och kväveoxider (NOx) och en tystare drift. Denna miljövänliga satsning är till gagn för både förare, passagerare och det omgivande samhället.

Källa: Vy Travel AB