Energiteknisk forskning belönas med stipendier 

Fotograf: Foto: ABB / Jonas Bilberg.

Maria Taljegård och Adeline Jerome från Chalmers tekniska högskola har tilldelats årets stipendium från Gunnar Engströms ABB-stiftelse. Stipendierna på 250 000 kronor respektive 100 000 kronor delades ut under den nationella energikonferensen HUB2023 i Västerås.

Maria Taljegård, forskare inom energiteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har tilldelats årets stipendium på 250 000 kronor från Gunnar Engströms ABB-stiftelse. Hon tilldelades stipendiet för sin forskning inom energilagring och intelligent laddning för fordon till elnät. Det är ett område som förväntas spela en viktig roll i den pågående energiomställningen.

- Jag är väldigt glad och stolt över att få den här utmärkelsen. Det är ett väldigt intressant område med stor relevans för ABB som är ledande inom elektrifiering och automation. Med hjälp av stipendiet ser jag fram emot att kunna utöka mitt internationella nätverk inom den här forskningen, säger Maria Taljegård.

Adeline Jerome är också forskare inom energiteknik vid Chalmers tekniska högskola. Hon tilldelades ett extra stipendium på 100 000 kronor för sin forskning kring att främja hög energieffektivitet och cirkularitet för elektriska motorer. Detta är mycket viktigt vid uppdatering av europeiska policykrav för livstidsförlängning av energianvändande produkter.

- Det känns fantastiskt att få den här utmärkelsen. Med min forskning hoppas jag kunna bidra till minskning av miljöpåverkan av industrin. Detta stipendium kommer att stödja mitt forskningsbesök till Joint Research Center, JRC, i Ispra i Italien. JRC är en avdelning inom Europeiska kommissionen som bistår europeisk policyutveckling med evidensbaserad vetenskap och kunskap, säger Adeline Jerome.

Prisceremonin ägde rum under den nationella energikonferensen HUB2023 den 16 november där Cathrine Helin, ordförande för Gunnar Engströms ABB-stiftelse, delade ut stipendiet. Hon är ansvarig för automationsforskningen på ABB:s forskningscenter Corporate Research i Västerås.

ABB har sedan 2013 ett strategiskt samarbete med Chalmers tekniska högskola, som är en viktig partner inom både forskning och kompetensförsörjning.

- Det känns väldigt roligt att få uppmärksamma Maria Taljegårds och Adeline Jeromes forskning inom två områden med stor potential. Resultaten och slutsatserna från forskningen har gedigen betydelse och relevans för ABB:s verksamhet och vi hoppas att de med dessa stipendier kan vidareutveckla sin forskning och implementera resultaten i verkligheten, säger Cathrine Helin.