Hitachi Energi utökar produktionen för ökad hållbarhet

Foto: Hitachi Energy

Hitachi Energy accelererar sin satsning på en hållbar energiframtid genom att utöka produktionen i Smedjebacken och Ludvika. Som en del av planen att anställa över 2 000 personer som kommande två år investerar företaget i en ny 3300 kvadratmeter stor fabrik i Smedjebacken och en 1400 kvadratmeter stor utbyggnad i Ludvika. Denna expansion fokuserar på att öka produktionen av avancerade kraftelektronikventiler för användning inom högspänd likströmsöverföring (HVDC) och elkvalitetstillämpningar.

Den nya fabriken kommer att börja byggas under de kommande månaderna och förväntas tas i drift i slutet av 2024. Fabriken byggs i anslutning till en befintlig Hitachi Energy-anläggning som öppnades i augusti 2022. Samtidigt planeras expansionen i Ludvika också att starta före årets slut, för färdigställande i början av 2025.

Dessa anläggningar kommer att bidra till att möta den ökande efterfrågan på HVDCsystem, en teknik som möjliggör storskalig överföring av el, för elkvalitetslösningar som förbättrar spänningsstabiliteten och elnätets tillförlitlighet. Den senaste generationen av kraftelektronik är särskilt lämpade för stabil integrering av förnybar energi, sammankoppling av olika elsystem och stöd till svaga elnät för att göra energisystemet mer hållbart, flexibelt och säkert och samtidigt främja en hållbar energiframtid för alla.

Hitachi Energy i Sverige är på en stor tillväxtresa, som drivs av den accelererande efterfrågan på energiomställning och planerar att anställa ytterligare drygt 2000 personer i Sverige under de kommande två åren, många av dem ingenjörer och 2 / 3 dessutom ett brett spektrum av andra roller.

- Efterfrågan för vår världsledande teknik saknar motstycke, och vi är mycket glada över att vi kan fortsätta att investera och utöka vår produktion i Sverige, säger Andreas Berthou, global chef för HVDC-verksamheten på Hitachi Energy. I Sverige har vi vårt HVDC- och elkvalitetskompetenscenter tillsammans med FoU och viktiga produktionsanläggningar. Vi ser fram emot att välkomna våra framtida nyanställda i Sverige, som vill vara med och bidra till den globala energiomställningen.

- Vi befinner oss i en otroligt spännande och expansiv tillväxtfas globalt med ett starkt genomslag i Sverige, både vad gäller investeringar och rekrytering, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige. Vi ser fram emot att påbörja denna resa tillsammans med det lokala och regionala samhället.

Hitachi Energy har över 5 500 anställda i Sverige och finns på cirka 16 orter i landet. De största orterna är Ludvika med cirka 3 500 anställda och Västerås med cirka 1 200 anställda