TotalEnergies: Ny teknik banar väg för metanutsläppens nedgång

Reduktion av metanutsläpp: TotalEnergies genomför en världsomspännande drönarbaserad detektionskampanj. Foto: TotalEnergies

I berättelsen om att bekämpa klimatförändringar är metangas en listig skurk. Med en uppvärmningspotential, som är 28 gånger högre än koldioxidens, är den en svår men kritisk utmanare att besegra. Men företaget TotalEnergies har inte undvikit striden.

I samarbete med franska CNRS och Universitetet i Reims Champagne-Ardenne har de utvecklat AUSEA-tekniken – en revolutionerande metod för att upptäcka och mäta utsläpp i verkliga förhållanden.

Sedan starten 2017 har AUSEA-tekniken, som kombinerar en ultralätt sensor monterad på en drönare, kartlagt metanutsläpp med största precision. Målet? En värld utan metanutsläpp till 2030.

Global kartläggning

I hjärtat av Afrika, över Nord- och Sydamerikas vidsträckta landskap, genom Asien-Stillahavsområdet, i Europas och Samväldets pulserande städer, samt i Mellanösterns öknar, har AUSEA-tekniken svept över TotalEnergies' verksamhetsområden. Under 2022 nådde kampanjen för att upptäcka utsläpp hela 95 procent av de platser företaget verkar på. Över 1,200 flygningar i 8 länder genomfördes, och skyddade 125 platser.

Framtidens vision inkluderar ett sömlöst och självstyrande system. Forskarteamet siktar på att utveckla ett oövervakat drönnarnavigationssystem där data automatiskt strömmar till servrar för omedelbar bearbetning och rapportering. Genom att automatisera systemet kan omedelbara resultat levereras till lokala operatörer och antalet flygningar öka.

Halverade metanutsläppen

Från 2010 till 2020 halverade TotalEnergies sina metanutsläpp genom ett handlingsprogram som riktade sig mot varje utsläppskälla. Med ett mål om att minska metanutsläppen med 50 procent till 2025 och 80 procent till 2030 jämfört med 2020, är företagets ambitioner högre än IEA:s nollutsläppsscenario för 2050.

TotalEnergies' resa mot noll metanutsläpp är mer än en teknisk strävan - det är en berättelse om innovation, samarbete och en envis strävan efter en renare framtid.

Källa: TotalEnergies'