Siemens ingår samarbete - ska öka nätkapaciteten i delar av Norge

Bild: Siemens.

Det norska elnätsbolaget Elvia väljer att använda Siemens teknik för att automatisera processer och hantera komplexiteten i det norska lågspänningsnätet. Partnerskapet ska möjliggöra en framtidssäkrad hantering av det norska distributionsnätet, och innebär ett steg närmare ett autonomt nät.

Siemens programvara har implementerats hos det norska elnätsbolaget Elvia, med målet att framtidssäkra hanteringen av Norges distributionsnät.

- På Siemens Grid Software är vi fast beslutna att påskynda energiomställningen. Vår programvara, LV Insights X, gör det möjligt för nätoperatörer att få full insyn i sina lågspänningsnät och öka kapaciteten genom att identifiera kritiska segment. Mjukvaran, som nu har implementerats hos Elvia, kommer att göra det möjligt för företaget att ta itu med sina mest angelägna utmaningar, få värdefulla insikter för att kunna fatta snabba beslut och öka kundnöjdheten, säger Sabine Erlinghagen, vd för Siemens Grid Software.

- Vi behövde ett innovativt tillvägagångssätt för att utveckla nästa generations näthanteringslösning i Norge. I samarbete med Siemens implementerade vi inom några veckor en avancerad och framtidssäker produkt som kommer att hjälpa oss att påskynda och hantera energiomställningen. Med ökad flexibilitet och överblick över elnätet kan vi nu hantera vårt lågspänningssystem på ett mer effektivt sätt – från planering till drift och underhåll, säger Erik Jansen, Head of Grid Operations på Elvia.

Gemensam innovation var avgörande för utrullningen av båda produkterna hos Elvia. Under processen testade Elvia, tillsammans med andra europeiska elnätsbolag, prototyper av programvaran för att utveckla användarcentrerade lösningar som är enkla och intuitiva att använda. Detta agila tillvägagångssätt ledde till utvecklingen av en produkt som stöder modern och robust nätstyrningsarkitektur.