Tyska regeringen sänker elskatten rejält

RWE:s brunkolskraftverk i Neurath är det största kraftverket i Tyskland med en effekt på 4 400 megawatt. Foto: Wikipedia Common, kredit © TelepermM/Wikipedia

Kansler Scholz, ekonomiminister Habeck och finansminister Lindner har beslutat att befria företagen från elkostnader. Elskatten förväntas sjunka rejält.

Den federala regeringen har kommit överens om en plan för elmarknaden.  Efter månader av tvist har den federala regeringen kommit överens om ett elprispaket med vilket man vill avlasta ekonomin under de kommande fem åren.

Massiv lättnad

Lättnaden förväntas uppgå till 28 miljarder euro till 2028, enligt ministeriets källor. Åtgärdspaketet godkändes av förbundskansler Olaf Scholz (SPD), ekonomiminister Robert Habeck (gröna) och finansminister Christian Lindner (FDP).

- Den federala regeringen ger massiv lättnad för tillverkningsindustrin när det gäller elkostnader, förklarade kansler Scholz. 
- Vi sänker elskatterna radikalt, stabiliserar nätavgifterna och fortsätter att kompensera för elpriserna så att företagen bättre kan klara dagens elpriser.

Källa: Tyska regeringen