Storskalig solkraftspark planeras nära Coventry: Kan försörja 11 000 hem

Planer av Exagen för Holly Lane Energy Park (markerad med grönt), som ska placeras på Holly Lane och Meer End på greenbelt mellan Solihull och Coventry. Planerna lämnades in nyligen och är under samråd. Den större konturen visar den föreslagna solfarmen och den mindre konturen visar den föreslagna batterilagringsenheten (Bild: Exagen)

En ansökan har lämnats in för en omfattande solkraftspark med batterilagringsenhet på grönbältesmark mellan Solihull och Coventry. Enligt planerna kommer anläggningen att kunna försörja 11 000 hem med ström.

Exagen Developments har lämnat in ett förslag till Solihull kommun, rapporterar BirminghamLive. Förslaget innebär byggnation av en solkraftspark på fältet vid Meer End Road, beläget mellan Balsall Common och Solihull.

Klassat som grönbälte

Det aktuella området, som för närvarande är klassat som grönbälte, skiljer Coventry och Solihull åt. En lagstadgad samrådsprocess pågår, inklusive med grannar och Balsall Parish Council.

Anläggningen, som går under namnet Holly Lane Energy Park, omfattar huvudsakligen en solkraftspark längs Holly Lane och ett mindre batterilagringssystem längre ner på vägen mot Meer End.

En uppdaterad ansökan lades fram av Exagen i september och inkluderar:

- Byggnation, drift och senare avveckling av en förnybar energipark bestående av markmonterade solfotovoltaiska (PV) paneler med samlokaliserat batterienergilagringssystem (BESS) vid anslutningspunkten, samt tillhörande infrastruktur, tillgänglighet, landskapsarkitektur och kablage (ansökan över gränserna med Warwick District Council).

I sina planer framhåller Exagen:

- Dessa förslag innebär att rena, förnybara energikällor genereras genom solcellspaneler, som ansluts till det elektriska nätverket för att förse brittiska hem med ström, eller lagras på plats för när det behövs som mest.

- Vi vill veta vad ni tycker om våra förslag. Vi engagerar oss med lokalsamhällen för att forma vår utveckling så att den påverkar miljön minst möjligt samtidigt som den bidrar med nödvändiga fördelar genom att ta itu med de pågående klimat-, energi- och biologiska kriserna vi står inför.

Planerna specificerar att solkraftsparken kommer att ha en exportkapacitet på 28 megawatt, vilket motsvarar elförbrukningen för ungefär 11 000 hem i Solihull per år.

Källa: Exagen