Kris i Siemens Energy: Siemens under ökande tryck som storägare

Det står mycket i spel för Siemens Energy. Nyligen fick Siemens Energy en beställning från Nippon Steel Engineering Co., Ltd. på en ångturbin och relaterade produkter. Utrustningen kommer att installeras i ett biomassekraftverk som utvecklas av Hirohata Biomass Power Generation Co., Ltd. i Hirohata, Himeji stad, Hyogo, Japan. Foto: Siemens Energy

Efter senaste kursras står Siemens Energy, ett företag listat på DAX, inför behovet av en snabb lösning. Både banksektorn och den tyska regeringen är överens om att företaget behöver stödjas med miljardgarantier. Tysklands kansler Olaf Scholz (SPD) betonar att företaget är "väldigt viktigt" för energiomställningen.

Diskussioner om detaljerna i hjälppaketet intensifierades under senaste dagarna. Enligt källor till tyska tidningen Handelsblatt har många möten ägt rum på arbetsnivå, men någon överenskommelse nåddes inte. Staten kräver att Siemens, som äger 25 procent av aktierna, ska delta. Siemens' VD Roland Busch, som efterfrågar en strukturerad process och ytterligare information, håller dock emot. Han framhåller bolagets ansvar gentemot sina aktieägare.

Sjönk med 40 procent

Siemens Energy berättade om diskussioner med regeringen och banker om garantier för att stärka balansräkningen, vilket ledde till att aktiekursen sjönk med cirka 40 procent.

Investerare och politiker anser att Siemens har ett medansvar. Investerare pressar för en skyndsam lösning. Felix Schröder från Union Investment påpekar för Handelsblatt att företagets projektbaserade affärsmodell kräver en stabil balansräkning för att kunna erbjuda trovärdiga garantier.

Källor: Handelsblatt/ DPA