Tysklands kolkraftverk får möjligen fortsätta driften betydligt längre än planerat

Kolkraftverk i tyska Jänschwalde. Foto: Wikipedia common Lic, kredit: Ra Boe

I våras skulle ett speciellt tillstånd för drift av äldre tyska kolbaserade kraftverk egentligen löpa ut. Men nu diskuteras det tydligen även andra lösningar.

Det var egentligen menat som en nödlösning. Men äldre kolbaserade kraftverk som återaktiverades förra året på grund av brist på naturgas kan nu stanna i beredskap längre än planerat.

En talesperson från det tyska federala ekonomidepartementet sa i svar på Handelsblatts förfrågan att man inom den federala regeringen och inom ministerierna har diskuterar en förlängning av den aktuella lagregleringen. Inom regeringskretsar sägs det att det för att säkerställa planeringssäkerheten förväntas fattas ett snabbt beslut.

Säkerhetsmarginaler 

Orsaken är oron för att det även nästa vinter kan uppstå kritiska situationer utan rysk naturgas. Experter varnar för att det även nästa år kan saknas tillräckliga säkerhetsmarginaler vid tekniska problem, kalla vinterdagar eller geopolitiska händelser.

Tyskland har tvingats öka användningen av kol tillfälligt. Beslutet var speciellt svårt för de gröna partiets medlemmar i regeringen.

Kravaller

Situationen spetsades till våldsamma sammandrabbningar nyligen i byn Lützerath, sydväst om Düsseldorf, när polisen använde våld för att riva ett läger för miljöaktivister.

Tusentals aktivister som är emot kolenergi hade slagit sig ner i den övergivna byn för att hindra energibolaget RWE från att förstöra byn och utvidga den brunkolsgruva som ligger i området. Bolaget äger nu marken i byn. Invånarna flyttade för ett år sedan när utvidgningen av gruvan bekräftades.

Scholz-regeringen godkände utvidgningen av nödtvång. Kol måste ökas tillfälligt för att lindra energibristen till följd av avslutet av importen från Ryssland. Kol ska fasas ut helt fram till slutet av detta decennium.

Källa: Handelsblatt / Tyska regeringens pressmeddelande