Ørsted Startar 200 megawatt stor vindkraftspark i Kansas

Projektet kommer att använda ett nytt system för flygdetektionsbelysning så att vindkraftverkens nattljus bara blinkar när flygplan upptäcks, vilket minskar ljusföroreningen för invånarna. Karta: Ørsted i

Ørsted har nu påbörjat driften vid Sunflower Wind, en landbaserad vindkraftspark belägen i Marion County, Kansas, USA. Sunflower Wind blir Ørsteds 13:e operativa vindkraftspark i USA och har kapacitet att försörja över 70 000 hem med el.

Utöver att tillhandahålla prisvärd, förnybar energi kommer Sunflower Wind att skapa ekonomiska fördelar för det lokala samhället och delstatens ekonomi.

Första projekt i Kansas

David Hardy, koncernchef och vice verkställande direktör för region Americas på Ørsted, säger:

- Vi är glada över att fira detta resultat och vårt första projekt för ren energi i Kansas med samhället, lagstiftarna och våra deltagande markägare. Med Sunflower Wind har vi nu 13 operativa vindkraftsparker i USA som genererar 832 megawatt i Southwest Power Pool.

Ørsted har varit banbrytande inom ansträngningar för att avkoldioxidisera försörjningskedjan och leverera tillgång till förnybar energi samt buntade förnybara energicertifikat från Sunflower Wind till nio företag.

Ingick kraftköpsavtal

Tillsammans med Schneider Electric har Ørsted ingått kraftköpsavtal med Amcor, PepsiCo, Stryker, Citizens och Walmarts Project Gigaton-kohort, som inkluderar Amy's Kitchen, Great Lakes Cheese, The J.M. Smucker Co., Levi Strauss & Co. och Valvoline Global Operations.

Ørsted åtar sig att bygga sina förnybara energiprojekt på ett hållbart sätt med målet att säkerställa att alla projekt som sätts i drift från och med 2030 har en nettopositiv påverkan på biologisk mångfald.

Bevarandeavtal

Tillsammans med The Conservation Fund stöder Ørsted frivilliga insatser för markbevarande på upp till 3 000 tunnland (cirka 12 kvadratkilometer) i Flint Hills i centrala Kansas. Dessutom samarbetar Ørsted med Kansas Chapter of The Nature Conservancy (TNC) för att återställa ytterligare mark under bevarandeavtal.

Ørsted har för närvarande nästan 6 gigawatt landbaserad förnybar energikapacitet i drift eller under konstruktion och strävar efter att nå 17,5 gigawatt landbaserad förnybar energikapacitet globalt fram till slutet av detta årtionde.

Källa: Ørsted