Northvolt väljer Quebec, Kanada för sin första anläggning utanför Europa

Bild: Northvolt

Northvolt tillkännagav idag skapandet av en giga helt integrerad litiumjonbatterifabrik i Saint-Basile-le-Grand och McMasterville, en förort till Montreal, Quebec, Kanada. Anläggningen, som fått namnet Northvolt Six, kommer att ha en årlig cellproduktionskapacitet på 60 GWh, med angränsande anläggningar för produktion av aktiv katod och återvinningsmaterial, vilket möjliggör cirkulär produktion helt på plats.

Byggandet av den första 30 GWh-fasen av projektet förväntas påbörjas i slutet av 2023 och de första batterierna förväntas levereras 2026. Denna första fas av katod-, cell- och återvinningstillverkning kommer att kräva en total investering på 5 miljarder USD (7 miljarder CAD) och kommer att sysselsätta upp till 3 000 personer. Projektet utvecklas med ekonomiskt stöd från regeringarna i Kanada och Quebec och representerar den största privata investeringen i Quebecs historia.

Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt, kommenterar: "Sedan vi grundade Northvolt för sju år sedan har vi strävat efter ett mål: att etablera en ny hållbar modell för batteritillverkning. Idag utökar vi Northvolts ambitioner i Kanada."

Valet av den 170 hektar stora platsen för Northvolt Six i McMasterville och Saint-Basile-le-Grand, en förort till Montreal, förverkligades efter en grundlig granskning av potentiella platser i Nordamerika. Det uppfyller en mängd kriterier som är nödvändiga för att företaget ska kunna uppfylla sitt åtagande om hållbar batteriproduktion. Québecs vattenkraft garanterar cellproduktion från 100% förnybar energi och regionen representerar en idealisk plats i den nordamerikanska bilindustrins värdekedja.

Paolo Cerruti, medgrundare av Northvolt, kommer att leda projektet som VD för Northvolt i Nordamerika, med huvudkontor i Montreal. Cerruti säger: "Northvolt Six potential är enorm, inte bara för att snabbt utveckla vår förmåga att leverera hållbara batterier till den nordamerikanska marknaden, utan också för att påskynda Quebecs framväxt som en nyckelaktör i den globala energiövergången. Med sin unika tillgång till 100% förnybar energi och råvaror ser vi Quebec som den perfekta verksamhetsbasen för Northvolts första gigafabrik utanför Europa. Vi ser fram emot att arbeta med alla lokala intressenter och provinsen för att göra Northvolt Six till ett exempel på hållbara investeringar."