Solindex 2023 - Hundratusentals potentiella solcellsanläggningar i Sverige år 2030

Bild: Vattenfall

Antalet solcellsanläggningar i Sverige har ökat enormt de senaste åren. Med hjälp av historiska data för Sveriges tio största städer visar en prognos hur mycket el som potentiellt kan genereras via solceller år 2030. Så här ställer sig städerna enligt Vattenfalls Solindex 2023. 

Vattenfalls Solindex har genomförts för sjätte året i rad och visar hur mycket solenergi som skulle kunna produceras årligen om alla småhus i Sverige hade solpaneler på taken. För 2022 skulle det innebära  11,3 miljarder kWh, vilket motsvarar tillräckligt med solenergi att förse alla småhus i Skåne, Jönköping, Örebro och Värmland för ett helt år.  

Prognosen visar att med en genomsnittlig förändring per år för varje stad skulle Sveriges tio största städer sammanlagt räkna upp mot 975 838 solcellsanläggningar år 2030 och en installerad effekt om 21 414 MW. Detta visar potentialen med solceller om utvecklingen skulle gå i samma takt som den gör idag. Sett till installerad effekt hamnar Göteborg i topp, och med den årliga procentuella ökningen av antal solcellsanläggningar hamnar Malmö på förstaplats. 

PROGNOS INSTALLERAD EFFEKT (TIO STÖRSTA STÄDERNA) 

bild
Källa: Vattenfalls Solindex 2023

PROGNOS ANTAL SOLCELLSANLÄGGNINGAR (TIO STÖRSTA STÄDERNA)

bild
Källa: Vattenfalls Solindex 2023