Grönt ljus för Hynions vätgastankstation i Jönköping

Foto: Hynions

Hynion Sverige AB har nu fått bygglov beviljat även för nybyggnaden av en vätgastankstation på logistikområdet Torsvik i Jönköping. Det är den andra av två stationer som Hynion har beviljats bidrag för från Energimyndigheten och som ska färdigställas i januari 2024.

Som tidigare har kommunicerats, så har Hynion Sverige beviljats ett bidrag på 61,4 miljoner kronor från Energimyndigheten för att bygga två vätgastankstationer med kapacitet på 1500 kg vätgas per dygn. Den ena stationen ska byggas på logistikområdet Torsvik i Jönköping och den andra på truckstopet STOP128 i Västerås. Nu har bygglov beviljats för båda stationerna, som ska färdigställas i januari 2024.

Torsvik är Sveriges snabbast växande logistikområde med ett strategiskt läge vid E4:an, mellan Skandinaviens huvudstäder och närhet till kontinenten. Här har flera stora aktörer, såsom exempelvis IKEA, Elgiganten, DHL och PostNord etablerat lager. Hynions vätgasstation kommer att byggas i den södra delen av logistikområdet och ligga granne med två truckstop.

”Jönköping är en central knutpunkt i trafikflödet och det är mycket glädjande att en tankstation för vätgasfordon etableras här. Vi ser fram emot en livlig trafik med vätgasdrivna fordon som en del av framtidens fossilfria transporter”, säger Mats Palmérus, chef för Innovation och utveckling på Jönköping Energi.

”Vi är väldigt glada över att nu kunna sätta fart på byggarbetena både i Jönköping och i Västerås. Tack vare framåtlutade kommuner som Jönköping och Västerås, så har vi möjlighet att etablera vätgastankstationer på strategiskt viktiga platser. Här i Torsvik finns dessutom flera företag med betydande fordonsflottor som har visat intresse för att påbörja en omställning till fossilfria fordon och som kan hjälpa till att driva på omställningen till nollutsläpp. Vi ser alla fram emot en spännande bygghöst”, säger Slavica Djuric, VD Hynion Sverige AB.