Polen ska inrätta ett ministerium för energiomställning

EU:s energikommissionär Kadri Simson var i Polen för att samarbeta med borgmästare från EU och tredjeländer för att diskutera vikten av omställningen till ren energi och hur arbetet som görs på städsnivå kan bidra till att säkerställa framsteg mot vårt nettonollklimatmål. Samtidigt förde hon samtal med Polens premiärminister Morawiecki (t.h.) om energiomställningen. Foto: EU-kommissionen.

Premiärminister Morawieckis tillkännagivande kan vara en konsekvens av den senaste tidens kontroverser om den nya, grönare strategin för Polish Energy Group (PGE), landets största kraftproducerande företag.

Den polska regeringen kommer att inrätta ett nytt ministerium för energiomvandling om det styrande lägret säkrar sin tredje mandatperiod i rad vid makten efter valet i oktober, meddelade premiärminister Mateusz Morawiecki nyligen.

Vände sig till väljarna

För att hitta "ett korrekt svar" på nya utmaningar kommer regeringen att inrätta ett nytt ministerium som tar itu med energiomställningen för gruvsektorn och hela ekonomin, "om bara väljarna tillåter oss att fortsätta vårt uppdrag" efter oktobers val, sade han, skriver mediet Euractiv.

Energiministeriet har redan funnits i regeringen för det regerande konservativa partiet Lag och rättvisa (PiS). Det grundades 2015, året PiS kom till makten, med den enda energiministern Krzysztof Tchórzewski.

Efter valet 2019 övertogs energiministeriets befogenheter av ministeriet för statliga tillgångar när det gäller att övervaka energi- och gruvbolag och ministeriet för klimat och miljö när det gäller att utforma energipolitiken.

Källa: Euractiv