Lithium Americas upplösning handlar verkligen om Kina

Thacker Pass, den största kända uppmätta och indikerade resursen för batteriteknologi i USA och nästa storskaliga litiumgruva. Bild: Lithium Americas Corp.

Lithium Americas Corp.s beslut om att dela upp företaget uppenbarade ett problematiskt tema: relationerna mellan USA och Kina. En av USA:s hittills största litiumfyndigheter i delstaten Nevada ägs nämligen av ett kinesiskt företag.

Gruvbolaget tillkännagav en plan i november 2022 att separera sina argentinska och nordamerikanska enheter i två separata enheter. Om det godkänns av aktieägarna skulle splittringen i praktiken distansera det från en av dess största aktieägare, Ganfeng Lithium Group Co., en kinesisk tillverkare av den vita, silverfärgade metallen.

Ganfeng samarbetade med Lithium Americas 2017 för att hjälpa till att främja projektet i Argentina.

Smart partner

- Ganfeng är en "smart, dedikerad" partner, säger Lithium Americas John Kanellitsas, vice ordförande. Men Kanellitsas anser att Lithium Americas behöver bryta banden med Ganfeng för att bygga Thacker Pass-gruvan i Nevada, ett projekt som har dragit in en investering på 650 miljoner dollar från General Motors Co när USA driver på att bygga en inhemsk leveranskedja för elfordon.

Lithium Americas har sedan dess ansökt om finansiering från det amerikanska energidepartementet, som har allokerat hundratals miljoner dollar till batteri-metallprojekt.

Optikmässigt problematiskt

- Vad som gör det problematiskt optikmässigt och optik spelar roll, är när de verkliga ägarna till dessa Department of Energy-fonder är kinesiska aktieägare, sa Kanellitsas till en publik med investerare och industrimedlemmar vid Canaccord Genuitys årliga metall- och gruvkonferens i Palm Desert, Kalifornien, enligt nyhetssajten Mining.com.

- Vi kan bara föreställa att ett pressmeddelande som säger, 'Lithium Americas och Ganfeng tillkännager en ny joint venture, vilket inte alls skulle göra folk glada, särskilt med tanke på vad vi försöker åstadkomma här i Nordamerika.

Beroende av Kina

USA och dess allierade har slagit ner på kinesiska investeringar i gruvdrift när de pressar på för att konkurrera med Kina om tillgång till viktiga mineraler.

Lithium Americas separation, som förväntas bli färdig i år, tillkännagavs en dag efter att den kanadensiska regeringen beordrade tre kinesiska företag att avyttra sina andelar i landets litiumgruvarbetare.

Källa: Mining.com