Radar upptäcker skador på viktig infrastruktur

Sondre Nærland, product och costumer manager, på Birdsview visade upp företagets markpenetrerande radar på Elfackmässan.

Elstolpar av trä är impregnerade på utsidan men kommer så småningom att ruttna inifrån. Norska företaget Birdsview använder radar för att undersöka statusen på elstolpar, och ta reda på när de behöver bytas ut.

– Det finns ett stort behov och en stor marknad för vår metod i Norden. Men egentligen är det ett globalt behov, sa Sondre Nærland, product och costumer manager på Birdsview, som representerade företaget på Elfack-mässan.

Birdsview grundades 2017. Företagets ursprungliga affärsidé var att scanna av stora områden med markpenetrerande radar för att kunna hitta människor som fastnat i laviner. Radarn skulle vara fäst i en drönare, därav namnet Birdsview. 

– Vi visade upp tekniken för en jury som delar ut pengar och i den juryn fanns det en representant för ett elnätbolag som frågade om den här teknologin kunde användas på stolpar, sa Sondre Nærland.

Det slutade med att företaget släppte lavinsäkerhetsidén. I stället började man att satsa på granskning av viktig infrastruktur. 

Birdsviews teknik består av flera komponenter. 

En så kallad markpenetrerande radar, GPR (ground-penetrating radar) används för att skanna stolpen på ett enkelt och effektivt sätt. Tekniken ger en värdefull insyn i virkets status. 

Datan från scanningen förs blixtsnabbt över till en bärbar display som montören har med på fältet. Systemet utför automatisk analys av datan och visar med grafik var eventuella rötavlagringar finns i stolpen. Det innebär att den återstående stolpstyrkan blir synlig för montören direkt på fältet.

– I dag knackar nätägarna på stolparna för att se hur de mår. Så det blir väldigt subjektivt och många stolpar byts ut alldeles för tidigt, säger Sondre Nærland.

I dag har Birdsview 20 elnätsföretag som kunder, huvudsakligen i Norge. Men företaget har nu börjat att introducera sina lösningar på den svenska marknaden.

Förutom elstolpar kan Birdsviews teknik användas för att exempelvis undersöka statusen på byggnader, broar och till och med träd.

Och företagets teknik används också för att granska betongkonstruktioner. Radarn kan till exempel visa förekomsten av sprickor, luftfickor och försvagade armeringsjärn.

www.birdsview.no/

 

bild

Detta är en sponsrad nyhet från: Birdsview