Debatt- Vilket ansvar tar Ebba Busch?

Foto: Wikimedia Commons

Före valet var Ebba Busch mycket kritisk till vindkraften, den 24 mars 2021 så skrev hon en debattartikel i Sydsvenskan ”S och MP skall inte få köra över kommunerna , när det gäller vindkraften. ” Där tar hon upp vindkraftens stora ingrepp i landskapet, buller, skador på natur och på fågelliv. Hon menar också att vindkraften är opålitlig och att det behövs mer kärnkraft. Detta följer hon sedan upp i en tweet den 6 april där hon skriver :  ”Gör som Zlatan : Säg nej till de stålskogar av vindkraftverk som tvingas på svenskarna och som förstör vår natur. Värna det kommunala vetot mot vindkraftsetableringar.”

Hon är alltså mycket medveten om skador som vindkraften åsamkar natur och människor. Däremot är jag inte säker på att hon känner till hur mycket mikroplaster vindkraften sprider i sin närmiljö.

Den 22 januari 2021 publicerades en vetenskaplig rapport från Department Of Mechanical Engeneering, University of Strathclyde, Glasgow, UK av K.Pugh och MM Stack. Den heter : ” Rain Erosion Maps for Windturbines Based on Geographical Location, A Case Study in Ireland and Britain. De gör praktiska försök med samma plastmaterial som i vindsnurror under varierande väderleksförhållanden och sedan jämförs detta med vädret på platser med befintliga vindkraftparker. Sedan presenterar de kartor där man kan se hur mycket mikroplaster de olika vindkraftparkerna släpper ut. De fick pengar från EU för att göra sin undersökning.

Utifrån detta arbete har sedan Solberg,Remereit och Weinbach i Norge räknat ut vad det innebär för norska vindkraftverk belägna vid kusten. De räknade då ut att en vind-industri  med 20 verk sprider mer än ett ton mikroplast/år i sitt närområde. Om verken står i 15 år, verkligheten har visat att de håller inte längre, så betyder det att mer än 15 ton mikroplaster släpps ut och det innehåller även  Bisfenol A, som är ett giftigt  ämne. När plasten väl har kommit ut i naturen, så finns den där för långa tider framöver och skadar djur och natur.

Vindkraftsindustrin svar på detta är att varje verk släpper ut 150 gram/år och det är mest målarfärg.

Naturvårdsverket tar inte upp vindkraftens mikroplaster i sin stora översikt om olika källor till mikroplaster, man kan undra varför. Sitter de så nära vindkraftsindustrin att de inte mäktar med det ?

I TV-programmet Agenda den 5 februari var Ebba Busch tydlig med att hon hade ansvar för att se till att Sverige bygger ut sin elproduktion så att de framtida behoven tillgodoses. Hon har inte lika kritiska hållning till vindkraften som före valet och nu gäller det att se till att alla energislag får bidra till utbyggnaden och därför måste tillstånds- processerna kortas ner.

I Tidöavtalet står det : ” Vindkraft har en viktig plats i energimixen, men ska byggas på konkurrensneutrala villkor och med hänsyn tagen till miljö och lokala intressen. ” Ebba Busch är ju en ansvarskännande person och här har hon ju en öppning, ” med hänsyn tagen till miljön” som hon kan peka på om det nu är så att hon inte vill ha mikroplasten från vindkraften på sitt samvete.

Caspar Nilsson, samhällsintresserad