Mine Storage och Dairyland Power Cooperative ska utveckla energilager i USA

Foto: Pexels

Mine Storage har ingått ett avtal med Dairyland Power Cooperative för att undersöka potentialen i att gemensamt utveckla mine storage-anläggningar, det vill säga nätstöttande energilager. Arbetet för att identifiera lämpliga sajter görs i samarbete mellan Mine Storage, det amerikanska universitetet Michigan Technology University och Dairyland Power Cooperative, ett energibolag med 600 000 kunder och verksamhet i fyra delstater i USA.

För att möjliggöra den gröna energiomställningen krävs en utbyggnad av mer väderberoende förnybar elproduktion såsom vind och sol. El är den ultimata färskvaran vilket innebär att elen måste förbrukas i det ögonblick den produceras. Genom att lagra stora mängder energi så kan mine storage-anläggningar balansera tillgång och efterfrågan på energi och på så sätt möjliggöra en större andel väderberoende förnybara energikällor.

Den amerikanska regeringen har identifierat energilagring som en integrerad del av USA:s energiomställning. Med nya federala satsningar som Inflation Reduction Act och Bipartisan Infrastructure Law kommer mer än 460 miljarder US-dollar att investeras i projekt för förnybar energi där långvarig energilagring spelar en viktig roll.

"Den amerikanska marknaden för energilagring växer snabbt", säger Mine Storages VD Thomas Johansson. "Dairyland är ett innovativt energibolag med ett attraktivt läge. Dessutom gör deras bolagsstrategi och företagskultur dem till en ideal samarbetspartner för oss på Mine Storage när vi går in på den amerikanska marknaden.”

Ett mine storage är ett storskaligt energilager med mycket låg miljöpåverkan. En gruva omvandlas till en cirkulär energiresurs genom att använda gruvan som en vattenreservoar och utnyttja höjdskillnaden i gruvan tillsammans med vatten för att skapa ett pumpkraftverk. Energi kan lagras i mine storage-anläggningen genom att pumpa vatten från gruvan till en övre vattenreservoar på marknivå när det finns ett överskott av elproduktion. Senare när efterfrågan på el är högre än produktionen så släpps vattnet tillbaka till gruvan genom turbiner och elektricitet matas tillbaka till elnätet.

”För att uppnå våra mål för minskade koldioxidutsläpp är energilagring en förutsättning. Vi ser stor potential i mine storage-konceptet eftersom det ger en storskalig lösning som är mycket flexibel och utnyttjar nedlagda gruvor för minimal miljöpåverkan. Vi uppskattar Mine Storages omfattande branschkunskap och ser fram emot att utforska alternativ tillsammans”, säger Brent Ridge, VD och koncernchef för Dairyland Power Cooperative.

Samarbetet bygger på Mine Storage WoWTM (Way of Working), en metod som utvecklats av Mine Storage. Parterna utgår ifrån affärsperspektivet av en infrastrukturinvestering och när den preliminära affärsmodellen bekräftas och lämpliga platser har identifierats är målsättningen att fortsätta med mer detaljerade projektutvecklingsaktiviteter.