S vill höra Busch i riksdagen om elstöd

Jessica Gow/TT: Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson vill att energi- och näringsminister Ebba Busch snarast kommer till näringsutskottet om elstödet. Arkivbild.

Det måste finnas en analys hos regeringen om hur det förhåller sig till regelverket för statsstöd, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S, till TT.

I värsta fall skulle företagare som driver enskild firma, till exempel lantbrukare, kunna bli återbetalningsskyldiga för stöden de fått eftersom dessa var avsedda för hushåll.

Det generella elstödet för företag är regeringen ännu inte klar med. En anmälan till EU-kommissionen för granskning av det är ännu inte inskickad, men regeringen har sagt att ambitionen är att företagen ska kunna börja söka stöd den 30 maj. Det förutsätter att EU godkänner stödet.

Försäkringskassan har meddelat att den och Skatteverket ska se till att företag som redan har fått del av hushållsstöd inte också får stöd avsett för företag. De ska heller inte behöva drabbas av återkrav bara för att de har fått stöd avsett för hushåll.