Svenskar vill aktivt spara el i vinter

Lasse Ejeklint, energiexpert på Vattenfall. Foto: Jeanette Hägglund

87 procent av svenskarna planerar att minska sin elförbrukning i vinter. Majoriteten gör det för att kunna spara pengar men många motiveras även av miljö- och klimatfrågan. Men man vill inte duscha kallare eller ändra sina rutiner för matlagning. Det visar en ny Sifo-undersökning från Vattenfall.

Med en månad kvar till julafton har kylan kommit med besked. Även elpriserna steg i veckan efter några ovanligt milda veckor med låga elpriser som följd.

Vattenfall har med hjälp av Kantar Sifo gjort en undersökning som visar vilka åtgärder som är populärast bland svenskarna för att spara el. Undersökningen visar att de flesta i första hand planerar att släcka lampor (33 procent), stänga av TV och dator när de inte används (28 procent) och att alltid fylla disk- och tvättmaskinen vid användning (24 procent). Uppvärmning av bostaden och tillgång till varmvatten står för cirka 75 procent av hushållets årskonsumtion.

– Bland de bästa åtgärderna för att minska elkonsumtionen är att installera en luft- eller bergvärmepump. Men det innebär en hög initial kostnad och kan ta tid att få på plats. Men det finns andra sätt. Att sänka inomhustemperaturen med 1-2 grader och duscha både kortare och kallare kan minska den årliga elanvändningen med hela tio procent, säger Lasse Ejeklint.

Åtta procent av svenskarna säger dock att de inte tänker spara något alls och tre procent säger att de inte kan spara mer än de redan gör. 36 procent anger att de inte vill spara, på tv-tittande och/eller datorspelande, trots att det minskar elförbrukningen. På andra plats kommer att duscha kallare, en tredjedel av svenskarna vill undvika det trots att det är bland det mest effektiva för att minska elräkningen.

Även rutiner för matlagning är heligt för så många som 30 procent av de tillfrågade som säger att de inte vill ändra på sitt sätt att laga mat för att spara på elen i vinter.

Tre av fyra uppger att höga kostnader är vad som motiverar dem till att ändra rutiner kring elanvändning i sin vardag. Nära hälften (46 procent) menar att händelser i omvärlden och miljön påverkar dem. Något färre (41 procent) nämner sin hälsa och välmående.

– Undersökningen visar att höga kostnader är den enskilt största anledningen för att vidta åtgärder och minska sin elkonsumtion. Det är helt naturligt att vi ser över våra kostnader i det läge vi befinner oss i, säger Lasse Ejeklint.

-Det finns många aktiva beslut man kan ta för att spara el utan att komforten påverkas särskilt mycket. Hjälp finns att få på vår tjänst Energispararen. Den finns på nätet och hjälper alla att spara både smart och bekvämt, säger Lasse Ejeklint.