ABB investerar i startupföretag inom hållbar teknik

Foto: ABB

ABB ingår ett strategiskt samarbete med Tallarna Ltd, ett brittiskbaserat startupföretag inom klimatteknik, för att utöka portföljen med användarvänliga tekniker för energihantering. Med AI-drivna dataanalyser har Tallarna skapat ett innovativt tillvägagångssätt för projekt att minska koldioxidutsläpp för stora fastighetsportföljer och energiinfrastruktur. På en enda plattform ser kunderna lönsamheten hos energioptimeringslösningar tillsammans med tillgången till prestations försäkringar och tredjepartsfinansiering.

Samarbetet innefattar en minoritetsinvestering i Tallarna genom ABB:s riskkapitalenhet, ABB Technology Ventures. Finansiella detaljer kring investeringen redovisas inte.

Tallarnas dataanalyser identifierar projekt för minskade koldioxidutsläpp och göra omfattningsstudier kring besparingar och risker. Företagets mjukvara är integrerad med relaterade försäkrings processer hos AmTrust Financial, ett globalt specialförsäkringsbolag som fått betyget A av AM Best. Garanterade energibesparingar används för att leverera långsiktig, effektiv finansiering genom Tallarnas plattform och för att återbetala projektkostnader.

”Företag letar efter investeringar som kan leverera ren energi, kostnadsbesparingar och ökad motståndskraft”, säger Giampiero Frisio, chef för ABB:s division Smart Power. ”För att göra det möjligt för organisationer att leverera enligt sina hållbarhetsåtaganden behöver vi teknik som förser beslutsfattarna med tydligare prioriteringar, enklare finansieringsmodeller från finansinstituten, kortare ledtider för tillgång till kapital samt större förtroende avseende finansiell avkastning och driftkostnader. Vi kommer att arbeta tillsammans med Tallarna för att utveckla deras tekniska kapacitet inom industriella tillämpningar.”

”Vi grundade Tallarna för att påskyndakoldioxidminskningen i den byggda miljön och stödja hela värdekedjan från finansiärer till slutanvändare”, säger Tim Meanock, vd och medgrundare till Tallarna. ”Vår programvara gör storskalig minskning av utsläpp finansiellt genomförbar genom att omvandla tekniska risker till finansiella risker – vilket gör optimeringsprojekt till finansiella tillgångar för finansiärer. Samarbetet med ABB kommer att ge oss värdefulla branschinsikter och förbättrad digital kapacitet som kommer att stärka kommersiella och industriella organisationer.

Partnerskapet är ABB:s tionde riskkapitalinvestering under 2022 och bidrar till att utöka företagets ekosystem av innovationspartners som tar fram lösningar som stöttar minskningen av koldioxidutsläpp. Sedan ATV grundades 2009 har enheten investerat cirka 300 miljoner dollar i startupföretag som samverkar med produkter inom electrification, robotics, automation och motion.

Tallarna vann ABB Electrification Startup Challenge 2021, en global tävling för innovatörer som inriktar sig på de komplexa hållbarhetsutmaningar som kommersiella byggnader och industriella krafttillämpningar ställs inför. Som en del av samarbetet har ABB och Tallarna skapat ett bedömningsverktyg för användare av ABB AbilityTM Energy Manager som håller koll på den faktiska förbrukningen mot uppsatta energimål och jämför resultaten med ett antal relevanta jämförbara företag.