Globala energimarknaderna – v. 39, 2022

Foto: Pxhere

Under de senaste veckorna har energipriserna generellt sjunkit, till följd av bland annat välfyllda lager, nedstängningar i Kina och en ökad oro för den globala ekonomins utveckling. Samtidigt som prisdämpande faktorer har fått genomslag på priserna är osäkerheterna fortsatt stora och priserna kan pendla betydligt inför den annalkande vintern.

Särskilt oljepriset har märkt av oron över den globala ekonomiska tillväxten och Brent M+1 handlades i början av veckan för nivåer omkring USD85 per fat, vilket är ungefär samma nivå som priset var före Rysslands invasion av Ukraina.

Det nordvästeuropeiska naturgaspriset är fortsatt på en hög nivå, men har dock fortsatt den nedåtgående trenden från slutet av augusti, då TTF M+1 stängde på över EUR345 per MWh. Igår (tisdag 27 september) stängde hubben på EUR186 per MWh. Läckor på Nord Stream-rörledningarna fick dock priset att stiga i början av veckan, framför allt spotpriset.

Även priset på kol har gått ned med nästan USD100 per ton sedan förra publicering och utsläppsrätter fortsätter att handlas kring EUR70 per ton, vilket är omkring EUR10 per ton över priset för ett år sedan.

Rapporten i sin helhet hittas HÄR!

Källa: Energimyndigheten