Moderaterna vill införa högkostnadsskydd för elkostnader i vinter

Idag håller Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne och Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot för nordöstra Skåne pressträff om flera nya förslag från Moderaterna om hur den skånska elbristen ska lösas. Samtidigt hålls liknande pressträffar i både Stockholm och Göteborg med bland annat Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.

De skenande elpriserna i Skåne riskerar att slå hårt mot tusentals hushåll i vinter, varnar Moderaterna och skriver:  ”Att Sverige och Skåne behöver bygga ut sin planerbara elproduktion rejält de kommande åren är uppenbart om vi ska få stabila elpriser på sikt. Däremot behövs det redan nu åtgärder för att åtgärda situationen kortsiktigt”.

Därför föreslår Moderaterna ett högkostnadsskydd för elen efter norsk modell.

-Skåningarna kan inte vänta ännu en vinter med skyhöga elpriser för att den nationella politiken inte agerar. Därför är jag nu glad att Moderaterna som enda parti föreslår ett högkostnadsskydd för el så att skånska hushåll inte får ännu en prischock, säger Carl Johan Sonesson (M)regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Moderaterna flaggar också för en översyn av elprisområdena.

Uppdelningen av Sverige i fyra olika elprisområden har resulterat i att Skåne och södra Sverige strukturellt fått högre elpriser än resten av landet, enligt Moderaterna.