Ryssland stoppar gas till Lettland

Michael Sohn/AP/TT: Ryssland stoppar gasleveranser till Lettland. Arkivbild

Enligt företagets uttalande på meddelandetjänsten Telegram handlar det om att Lettland ska ha brutit mot avtalet.

"I dag har Gazprom stoppat gasleveranserna till Lettland på grund av brott mot villkoren", skriver företaget.

Beskedet kommer enligt Reuters dagen efter att det lettiska energiföretaget Latvijas Gaze klargjort att man vill betala för gas i euro, snarare än i rubel, vilket Ryssland krävt. De säger sig dock köpa gasen från ett annat ryskt företag än statliga Gazprom.

Vill straffa EU

I onsdags ströp Gazprom gasflödet till Europa ner till 20 procent av kapaciteten i Nord Stream 1. Enligt EU så handlar det om att Ryssland använder gasen som ett sätt att straffa EU för de omfattande sanktionerna mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina.

Ryssland hävdar å sin sida att det begränsade flödet beror på att en av de två turbinerna inte är fullt i bruk på grund av ett motorproblem.

I veckan enades också EU-länderna om en frivillig minskning av gasanvändningen på 15 procent för att dämpa beroendet av rysk gas. EU:s beslut var delvis ett svar på Gazproms besked om att drastiskt dra ned på leveranserna.

Flera länder drabbade

Ryssland har redan tidigare stoppat alla gasleveranser till Polen, Bulgarien, Finland, Nederländerna och Danmark, som alla har vägrat att betala för gasen i ryska rubel på ett speciell ryskt konto, vilket president Putin krävt.