Gazprom drar ned på gasleveranserna drastiskt

Dmitri Lovetsky/AP/TT: Gazproms huvudkontor i Sankt Petersburg, Ryssland. Arkivbild.

Företaget sade i ett uttalande på måndagen att en av turbinerna som pumpar gas genom ledningen stoppas på grund av "motorns tekniska skick".

Tyskland, som är kraftigt beroende av rysk gas, har anklagat Moskva för att använda energitillförseln som ett "vapen", och en talesperson för det tyska finansdepartementet säger att det inte finns någon teknisk anledning till att dra ned på leveranserna.

Måndagens tillkännagivande kommer sedan Ryssland förra veckan åter började leverera rysk gas till Europa genom Tyskland efter ett tio dagars långt stopp på grund av underhållsarbete, men då bara med 40 procents kapacitet.

EU-kommissionen har sedan tidigare föreslagit att gaskonsumtionen ska minska med 15 procent fram till i mars nästa år för att minska beroendet av rysk gas. Ett förslag som fått kritik av ett antal medlemsländer, däribland Polen.

Vi kan inte gå med på detta, sade den polska klimatministern Anna Moskwa under måndagen.

Det är svårt för länder att ge grönt ljus för en obligatorisk reduktion av gas utan att veta vad som kommer att hända den kommande vintern.

Den svenske energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) åker under tisdagen till ett extrainsatt möte i Bryssel. Han ska där diskutera frågan med sina europeiska motsvarigheter.

Jag tror att man kommer att nå en överenskommelse, säger Khashayar Farmanbar.