Ryskt elstopp bidrar till högre elpriser

Johan Nilsson/TT: Elpriserna i norra Sverige håller sig kvar på ovanligt höga nivåer, i prissättningen på Nordpool. Arkivbild.

Dagspriset i elområdena 1 och 2 sjunker tillbaka något från tisdagens toppnotering på 1:20 kronor per kilowattimme, ned till 92 öre per kilowattimme. Men det är bortsett från tisdagen det högsta dagspriset sedan den 19 april.

Timpriset toppar på 1:85 kronor per kilowattimme mellan klockan åtta och nio.

Norra Sverige kommer upp i de här nivåerna när man har en lite lägre vindkraftproduktion. Just nu har vi en väldigt låg vindkraftsproduktion, vilket innebär att norra Sverige inte producerar tillräckligt mycket för att täcka sin egen konsumtion och skicka maximalt för vad kablarna håller för söderut, säger Christian Holtz, elanalytiker på konsultfirman Merlin & Metis.

Ryskt elstopp

Prisnivåerna inför onsdagens handel i Finland lyfter samtidigt till 0:17 euro per kilowattimme, den högsta noteringen sedan den 4 maj.

Ett prislyft som kan förklaras med det att det ryska elbolaget RAO Nordic har stoppat sin elexport till Finland sedan i lördags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Priserna här påverkas också när priserna i Finland blir högre. Det finns en stor överföringskapacitet mellan Finland och framförallt elområde 3. I vissa situationer som i dag med den låga vindkraftsproduktionen priskopplar elområde 1 och 2 med 3 vilket leder till högre prissättning, fortsätter Christian Holtz.

Beror på vinden

Onsdagens dagspris i elområde 4 i södra Sverige lyfter samtidigt till 2:01 kronor per kilowattimme, från 1:92 kronor under tisdagen. I elområde 3 – som inkluderar Stockholm och Göteborg – sjunker priset tillbaka något till ett dagspris på 93 öre, mot 1:31 kronor på tisdagen.

TT: Kommer vi att få se en lika hög prisnivå i norra Sverige fortsatt under året?

Det är beroende på vinden men den övergripande bilden för resten av 2022 är att vi kommer att ha betydligt lägre priser i norra Sverige än i södra, säger Christian Holtz.