BayWa r.e. Nordics AB värvar Maria Röske till ny CEO

Foto: BayWa r.e.

BayWa r.e. värvar Maria Röske som ny CEO för projektverksamheten i Norden. 

Maria kommer att ansluta sig till företaget under de kommande månaderna som CEO för BayWa r.e. Nordics AB, och kommer att ansvara för företagets vind- och solenergiprojekt i Sverige samt ansvara för planerna på expansion till fler nordiska marknader. 

Maria har nästan tjugo års erfarenhet inom industrin för förnybar energi. Hon är idag vd för wpd Scandinavia AB, ett företag som arbetar med alla stadier och delar av projektutveckling av landbaserade vindkraftsparker i Sverige. Maria är även styrelseledamot i branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Lorenzo Palombi, Director of Wind Projects EMEA på BayWa r.e., kommenterar utnämningen såhär: ”Maria tar med sig massor av erfarenhet till BayWa r.e. och vi är mycket glada att få med henne i detta viktiga skede i utvecklingen av vår nordiska verksamhet. Sverige är en nyckelmarknad för BayWa r.e. och tillsammans med Håkan Wallin från affärsenheten Nordics Services, får Maria en viktig roll i våra ambitiösa expansionsplaner i regionen med fokuset att fortsätta utveckla vår projektpipeline inom vind- och solenergi, och sporra vårt team till nya framgångar.” 

BayWa r.e. bygger vidare på en pipeline för vind- och solenergi i Sverige med flera hundra megawatt i olika utvecklingsstadier. En framgång i närtid är driftsättningen av vindkraftsparken Lyngsåsa i södra Sverige med en effekt på 94,6 MW. Lyngsåsa är BayWa r.e:s hittills största vindkraftspark i Europa och driftsättningen skedde kort efter försäljningen av ett annat stort sydsvenskt vindkraftsprojekt: Furuby, med en effekt på 62 MW, som uppförs nu.

”COP26 visade att det finns stora ambitioner inom förnybar energiproduktion, men att vi fortfarande har långt kvar för att undvika katastrofala klimatföljder. BayWa r.e. bidrar redan i hög grad till Sveriges energiomställning och jag ser fram emot att bli en i teamet och fortsätta utveckla förnybar energi på de nordiska marknaderna som en del av vårt åtagande för en mer hållbar framtid”, kommenterar Maria Röske.