Svenskar prisas för solcellsuppfinning

Grundtekniken är i sig inte ny. Men de båda svenskarna har vidareutvecklat nanosolcellstekniken. Det är mer flexibelt, tunt, mer effektivt och hållbart och kan produceras i en mängd storlekar, former, färger och ytskikt.

Bland annat trådlösa hörlurar och cykelhjälmar bedöms bana väg för teknikens kommersiella genombrott, enligt EPO.

"Den här typen av solcellsteknik har inte bara potential att förändra hur vi använder våra elektroniska enheter, utan kan dessutom spela en betydande roll i utmaningen att minska utsläppen av koldioxid", skriver António Campinos, chef för EPO, i ett pressmeddelande.

Billigare produktion

Det nya materialet har bland annat 1  000 gånger högre ledningsförmåga, vilket gör det betydligt billigare att producera.

Peter Strömbäck, generaldirektör på svenska Patent- och registreringsverket (PRV), är nöjd över utmärkelsen.

"Det är väldigt glädjande att Sverige alltid placerar sig högt på listor över innovativa länder. Det här visar på svensk innovationskraft", säger han enligt ett pressmeddelande.

"Jobba långsiktigt"

Han pekar på att de båda svenskarna på ett väldigt bra sätt lyckats jobba strategiskt med sina immateriella tillgångar.

"Det tar tid att utveckla ny teknik. Tack vare möjligheten att skydda sina lösningar med patent har de kunnat jobba långsiktigt. Ska bli intressant att följa deras fortsatta resa mot storskalig produktion", säger Peter Strömbäck.