Havsbaserad vindkraft kommer med höga kostnader

Foto: SteKrueBe/Wikimedia Commons

Vindkraftsbolag har länge hävdat att det är mycket billigt att bygga vindkraftsparker till havs. En ny rapport från brittiska The Global Warming Policy Foundation visar att det inte stämmer.

Rapportförfattaren Andrew Montford säger:

– Faktum är att om du läser det finstilta säger förespråkare för förnybara energikällor bara att vindkraftverk som tas i drift efter 2018 kommer att vara billiga. Men vi vet nu att detta inte är sant. Vindparksutvecklare offentliggör nu sina budgetar innan de börjar arbeta, så vi kan se att nästan alla efterföljande arbeten är lika dyra som allt som byggts de senaste två åren. Även om dessa nya vindkraftverk presterar mycket bättre än de äldre, kommer de bara att ge oss marginellt billigare kraft.

GWPF-studien är den tredje rapporten av Storbritanniens havsbaserade vindkraftsparker som inte lyckas hitta några tecken på kostnadsminskningar, enligt Andrew Montford. Ändå är det inte den bilden allmänheten får:

– Mannen på gatan tror att vindkraft är billig, för det är vad media rapporterar och det är vad regeringen säger. Men hårda data från granskade finansiella budgetar visar att det inte är sant, säger han.