Vattenfall och Fermi har nu tecknat en avsiktsförklaring om utökat samarbete

Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall, och Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia, vid signering av avsiktsförklaringen i Vattenfalls huvudkontor i Solna. Foto: Vattenfall

Under det senaste året har Vattenfall deltagit i en förstudie med det nystartade estländska energibolaget Fermi Energia för att undersöka förutsättningarna för att bygga så kallade SMR-reaktorer (Small Modular Reactor) i Estland. Vattenfall och Fermi har nu tecknat en avsiktsförklaring (Letter-of-Intent) för ett utökat samarbete mellan parterna.

- Intresset för småskaliga reaktorer har ökat de senaste åren. Avsikten med projektet och vårt fördjupade samarbete är att stötta Fermi i genomförandet av ett framgångsrikt europeiskt SMR-projekt. Vi kommer nu att gå vidare med studierna av vissa arbetsområden och utöka vårt samarbete fram till inlämningen av ansökan om principgodkännande för SMR till estniska parlamentet. Det kommer att ge Vattenfall värdefulla kunskaper inom ett område där vi nu bygger kompetens, säger Torbjörn Wahlborg, chef för BA Generation inom Vattenfall.

Samarbetet ska fortsätta att undersöka hur långt utvecklingen har kommit när det gäller SMR-teknologi och förutsättningarna för bygge av en eller flera sådana reaktorer i Estland. Utöver Vattenfall deltar även andra europeiska energibolag i detta initiativ.  Alla deltagare vinner praktisk kunskap om SMR-tekniken och bidrar med sin egen kompetens.

- Vi är glada att samarbeta med ett ledande europeiskt energiföretag som driver kärnkraft och som har åtagit sig att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Högre säkerhet, enkelhet, lägre kapitalbehov och mindre storlek gör kärnkraft till ett realistiskt alternativ även för Estland. Detta har den estniska regeringen insett genom att bilda en statlig arbetsgrupp för kärnkraft. Innovativ användning av kärnkraft är mycket utmanande, men det är lika utmanande att verkligen uppnå koldioxidneutralitet i alla sektorer i ett nordiskt samhälle, säger Kalev Kallemets, VD för Fermi Energia.

- Samarbetet med Fermi Energia handlar om att skaffa oss mer kunskap inom ett av många utvecklingsområden. Vattenfall ska dela med sig av sina erfarenheter från tidigare byggnation av kärnkraft. Vattenfall arbetsområden inom samarbetet omfattar struktur för finansiering av nybyggnation, konstruktion- och kostnadsberäkningar, HR-utveckling, utbildning/träning av SMR-operatörer och personal samt utveckling av leverantörskedjor, säger Mats Ladeborn, chef för Fleet Development inom BA Generation.

 

bild
Torbjörn Wahlborg och Kalev Kallemets.  Foto: Vattenfall

Höga CO2-utsläpp
Bakgrunden till det estländska SMR-initiativet är att Estland har EU:s högsta CO2-utsläpp per producerad kWh elektricitet, där elproduktionen i hög utsträckning är baserad på oljeskiffer. Sverige har samtidigt bland världens lägsta CO2-utsläpp där elproduktionen i princip är fossilfri tack vare kombinationen av vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och sol.Den estniska regeringen har beslutat att bilda en arbetsgrupp för kärnkraft som ska utreda förutsättningarna för att börja med kärnkraftsproduktion. Arbetsgruppen ska med hjälp av utländska experter analysera lämpligheten att introducera kärnkraft för att säkerställa försörjningstryggheten och säkerheten för estländsk energiförsörjning. Arbetsgruppen kommer att sammankallas i år och arbeta under en tvåårsperiod.

Fermi Energia har påbörjat formella diskussioner med två kommuner som hoppas leda till deras samtycke att ingå i den så kallade nationella fysiska planeringen (NDSP). Detta är regeringens formella process för att välja en passande plats, där processen även omfattar en strategisk utvärdering av miljöpåverkan. För att inleda en planeringsprocess för potentiell SMR-teknik behövs ett regulatoriskt system som är anpassat för införande av SMR.- Kärnkraft har mycket små CO2-utsläpp och kan bidra till att minska användningen av fossila bränslen inom EU. Utvecklingen av småskaliga kärnreaktorer ser lovande ut och för oss är det naturligt att följa den tekniska utvecklingen inom alla kraftslag vi själva använder för elproduktion. En omställning av Estlands elproduktion vore en viktig klimatåtgärd för hela EU, säger Mats Ladeborn.