Mindre buller vid kraftledningsbesikningar

Ny helikoptertyp som bullrar mindre och ger mindre utsläpp. Foto: Öresundskraft

Det har återigen blivit dags för Öresundskrafts årliga helikopterinspektion av elledningar. Nytt för i år är att flygningarna sker med en ny helikoptertyp som bullrar mindre och ger mindre utsläpp. Flygningen sker på låg höjd i hela nätområdet, från Hallandsåsen i norr till Rydebäck i söder. Avgränsning i öster utgörs av Söderåsen.

Lennart Håkansson är driftingenjör på Öresundskraft:

–- Vi vill uppmärksamma allmänheten på flygningarna, särskilt de som har djur i hagar. Vi gör allt vi kan för att undvika att flyga rakt över djurhagar, men ibland tvingas vi gå nära och då kan djuren bli oroliga av bullret. Vi har skickat ut sms till djurägare i området för att informera om flygningarna.

På grund av väder och vind går det inte i förväg att säga exakt var och när flygningarna ska ske. Däremot kommer de dagliga flygningarna att publiceras samma morgon på Öresundskrafts hemsida.

– Vi är skyldiga enligt lag att besiktiga högspänningsledningar varje år och då är helikopter ett mycket bra hjälpmedel, säger Lennart. Tack vare den kan vi upptäcka eventuella skador och potentiella problem där ledningarna går fram.