BP:s marknadsvärde på lägsta nivån sedan 26 år

Bensinpumpar från 1920-talet. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Tricia123

Det brittiska företaget lider av ogynnsamma tider för oljeindustrin, där både attityder till oljebolag och koronakrisen har påverkat efterfrågan.

Marknadsvärdet för det brittiska oljebolaget BP har sjunkit till under 200 pence per aktie. Det är första gången sedan 1994, skriver The Guardian.

BP:s marknadsvärde är på den lägsta nivån sedan 1994. Företaget är idag värt cirka 334 miljarder pund.

Det brittiska företaget lider av ogynnsamma tider med en oljeindustri, där både attityder till oljebolag och koronakrisen har påverkat efterfrågan.

Prisfallet sker samtidigt som BP har minskat sina investeringar i fossila bränslen för att istället fokusera på hållbara alternativ.

- Hela vår sektor har upplevt liknande nedgångar i år och vi känner att det är något som är ett övertygande argument för förändring. När det gäller vår strategi är det en långsiktig strategi och vi tror att vi kommer att skapa mer värde genom denna förändring än om vi fortsätter som förut, säger Bernard Looney, BP:s vd, till The Guardian.

- I slutändan vill aktieägarna se oss leverera det vi har lovat. Gärningar bedöms högre än vackra ord och vi är mycket säkra på att vi kommer att leverera, fortsätter han.

Amerikanska Exxonmobil kämpar också mot hållbara företag. Nextera, som har specialiserat sig på ren energi, överträffade nyligen oljebolagets marknadsvärde med totalt 145 miljarder dollar mot Exxons 141 miljarder dollar.