Ringhals 1 kan drivas vidare

Foto: Vattenfall

Reaktorn Ringhals 1 skulle stängas till slutet av året, enligt ett beslut av Vattenfall. Enligt sajten fPlus har dock ett nybildat konsortium, lett av företaget Metheus Energy, klivit in på marknaden och de är villiga att driva kärnkraftverket vidare.

– Just nu för vi en dialog med olika intressenter om att fortsätta driften, säger Jan Larsson på företaget Metheus Energy till fPlus.

Det nybildade affärskonsortiet West Atomic Alliance (WAA) letar nu efter svenska och utländska investerare för att ta över driften av kärnkraftverket.

Drivkraften bakom projektet är det akuta läget på elmarknaden i södra Sverige med kapacitetsbristen i elnäten.

WAA anser att det finns både miljömässiga och affärsmässiga skäl till att driva Ringhals 1 vidare, då  man menar att marknaden förändrats mycket sedan ägarna 2015 beslutade om en förtida stängning av Ringhals 1. Inte minst genom att skatten på kärnkraft bort 2018.  

– Det är ett annat läge nu på elmarknaden än vad som gällde 2015. Vi gör det här på kommersiella grunder. Vattenfall har angett att de genomför en förtida stängning av Ringhals 1 av affärsmässiga skäl men vi tror att det finns affärsmässiga skäl att driva det vidare, säger Jan Larsson.