Läget på de globala energimarknaderna - om situationen i Mellanöstern

Arkivbild.

Med anledningen av situationen i Mellanöstern har energimyndigheten publicerat en sammanfattning av händelseförloppet och dess prispåverkan på oljemarknaden. 

Efter ett år av ökade spänningar i Mellanöstern eskalerade situationen ytterligare den 3 januari då USA dödade bland andra Qassem Soleimani i en drönarattack. Soleimani var ledare för specialstyrkan Quads. Quads är en del av det Iranska Revolutionsgardet som ansvarar för insatser och allianser med externa milisgrupper i närområdet, ett nätverk som har byggts upp under decennier och blivit en mycket viktig del av strategisk iransk politik.

Soleimani lyfts ofta fram som ett hot mot framför allt USA och ska ligga bakom flera attacker mot amerikanska styrkor i bland annat Irak. I Iran och Irak framställs han ofta som en krigshjälte och den dödliga attacken mot honom ledde till att Iraks parlament kort efter attacken röstade igenom ett förslag om att tvinga ut alla internationella styrkor ur landet, tydligt riktat mot den amerikanska styrkan på omkring 5 000 personer som finns i Irak.

Situationen på den globala oljemarknaden

Utvecklingen i Iran riskerar att bidra till ytterligare oroligheter i området, utöver den militära upptrappningen mellan USA och Iran. Situationen på den globala oljemarknaden är dock relativt lugn, inledningsvis steg priserna till strax över USDS70 per dag under intra-dagshandeln efter Irans beskjutning av de amerikanska militärbaserna. Priserna har sedermera sjunkit tillbaka något efter att oron över ytterligare militär eskalering har dämpats.