St1 fortsätter Göteborgssatsningen – nu med solcellsdrivna drivmedelsstationer

Energibolaget St1 har nu installerat solceller på taket på sina stationer. De tre initialt, utvalda stationerna ligger alla i Göteborg.

En sammanlagd yta av 190 kvadratmeter solceller täcker sedan mitten av september taken på tre av St1s drivmedelstationer i Göteborg: Kallebäck, Frölunda och Hisingsbacka. Solcellerna förser de obemannade, numera solbemannade, stationerna med förnybar energi och hjälper till att driva bland annat belysning, pumpar och prisskyltar.

Göteborgprojektet är ett steg i St1s arbete för att nå en omställning till användandet av närproducerad och förnybar energi.  

– Att addera solceller på taken blir ett naturligt steg för att ytterligare förstärka miljöfokus på våra stationer, som är helt i linje med vår vision och strategier. Att vi startar i Göteborg beror på att vi redan har en stor del av vår verksamhet där och att staden kommit långt inom miljötänk, säger Lars-Ove Andersson som är ansvarig för hälsa, säkerhet och miljö på St1.

Göteborg har hamnat i framkant när det kommer till de förnybara delarna av St1s verksamhet.

De tre numera solcellsprydda stationerna hör till totalt nio stycken lokala stationer som sedan ett år tillbaka erbjuder 1st REnewable - diesel med minst 50 procent inblandning av biodiesel och bensin med över 10 procent inblandning av biodrivmedel.

Andra lösningar som drivmedelskedjan initierat specifikt för just Göteborg är tillverkning av etanol från livsmedelsavfall där råvaran bland annat är gammalt bröd, insamlat från lokala brödtillverkare. Dessutom tas överskottsvärmen från raffinaderiet på Hisingen tillvara och värmer idag årligen upp 70 000 av stadens hushåll. Planen är nu påbörjad för att omställa raffinaderiet till ett bioraffinaderi.