AP-fondernas nya investeringsbolag satsar på bioenergi

Bild: Solör Bioenergi.

Det nybildade investeringsbolaget Polhem Infra, som ägs av AP-fonderna, förvärvar 21 procent av aktierna i energi- och fjärrvärmeföretaget Solör Bioenergi. Affären är den första för det pensionsägda bolaget som ska inrikta sig på investeringar inom energi och infrastruktur. Det framgår av ett pressmeddelande.

 

Polhem Infra är ett investeringsbolag som bildades våren 2019 av Första, Tredje och Fjärde AP-fonden. Syftet är att erbjuda offentliga och privata aktörer inom energi och infrastruktur ett tryggt och långsiktigt alternativ till utländska investerare.  

 

- Att utveckla ett hållbart samhälle kräver både kapital och kunniga ägare med långsiktigt engagemang. Med pensionspararas pengar och vår insikt i det svenska samhällets särskilda utmaningar kan vi bli en trygg och dynamisk partner för både kommunala och privata företag, säger Mikael Lundin, VD på Polhem Infra i pressmeddelandet.

 

Genom förvärvet av 21 procent av aktierna i Solör Boienergi Holding AB är nu bolagets första infrastrukturaffär genomförd. Solör är ett av Sverige största privatägda energibolag med fokus på bioeldad fjärrvärme och med ett tydligt hållbarhetsfokus.