Vindkraftsteknik testas under extrema förhållanden på fjället utanför Arjeplog

Bildkälla: RISE och Patrik Degerman I Uljabuouda i Arjeplogs kommun råder mycket tuffa väderförhållanden. Därför har man etablerat ett testcenter för vindkraftsteknik just där.
Bildkälla: RISE och Patrik Degerman . Här ska den globala vindkraftsindustrin kunna testa sina lösningar i ett extremt vinterklimat.

I Uljabuouda i Arjeplogs kommun testar Skellefteå Kraft och det statliga forskningsinstitutet RISE vindkraftsteknik under extrema förhållanden. I Uljabuouda råder stora delar av året extrem kyla och isvindar, vilket gjort att man valt att etablera ett globalt Cold climate test center just där.

 

Text: Annika Wihlborg

 

Uljabuouda är en unik anläggning eftersom det är den första moderna vindkraftparken som byggts i ett så extremt klimat som kalfjället kring Arjeplog erbjuder.

– Uljabuouda är den perfekta platsen för att testa vindkraftverk i kallt klimat. Det ligger drygt 800 meter över havet och har över 500 årstimmar av isvindar med en genomsnittlig vindhastighet på 8,4 meter per sekund, säger Stefan Ivarsson, gruppchef inom förnybar energi på RISE.

 

Testar avisningssystem för vindkraftverk

 

I samverkan med bland annat Skellefteå Kraft, Vattenfall, Vindkraftscentrum, Vinnova och Swedish Wind Power Technology Centre testar RISE ett avisningssystem för vindkraftverk i Uljabuouda. Systemet ska hålla isen borta från vindkraftverkets blad på ett effektivt sätt. Tanken är också att exempelvis turbintillverkare ska bjudas in för att testa sin teknik i de extrema väderförhållanden som råder på platsen. Här ska den globala vindkraftsindustrin kunna testa sina lösningar, ungefär på samma sätt som den globala fordonsindustrin testar sina fordon på Arjeplogs vinterväglag.

Vindkraftparken på Uljabuoudafjället har totalt tio vindkraftverk och togs i drift hösten 2010. Vindkraftparken på Uljabuouda är byggd för att fungera i temperaturer ända ned till -30 grader och ska inte ta skada ens vid -40 grader.

Tillståndsprocess pågår

På grund av den låga medeltemperaturen på Uljabuouda är huvudtransformatorn inbyggd och en speciellt anpassad ståltyp har använts till bland annat tornen. Dessutom bidrar den robust konstruerade planetväxellådan, i kombination med ett system för uppvärmning av vindkraftverkens oljor, till ökad driftsäkerhet. För närvarande pågår en tillståndsprocess där bland annat RISE och Skellefteå Kraft ansökt om att få bygga upp till 330 meter höga vindkraftverk samt möjlighet till fri placering av testturbinerna inom projektområdet.