PiteEnergi testar miljövänliga kraftledningsstolpar

Bild: PiteEnergi.

Just nu genomför PiteEnergi en ny satsning genom att byta ut några av de traditionella kraftledningsstolpar i trä till mer miljövänliga och hållbara stolpar i komposit. Vi börjar med en provsträcka på några hundra meter, skriver PiteEnergi i ett pressmeddelande.

Den nya kraftledningsstolpen som vi ska testa är uppbyggd av kompositmaterial vilket innebär att det inte behövs någon impregnering och den innehåller därför inga skadliga ämnen som kan läcka ut i naturen. Stolpen är i princip underhållsfri och dessutom leder den inte ström, vilket är en trygghet för våra medarbetare som monterar och underhåller ledningarna som hängs upp i stolparna.

Kompositstolparna är tillverkade av ABB:s affärsenhet Composites i Öjebyn som en del i ett teknikutvecklingsprojekt och nu ska de testas i verkligheten. Stolparnas förväntade livslängd ska vara än traditionella trästolpar och miljöpåverkan betydligt mindre.

- Vi inom ABB är mycket glada att PiteEnergi nu testar dessa nyutvecklade distributionsstolpar ute i fält, vilket kommer ge goda insikter för oss båda. Det här är en fantastisk lösning, bättre för miljön, smidig att installera och kräver mindre underhåll, säger Jenny Larsson, Marknads- och försäljningschef, ABB Power Grids Sweden..

– Våra montörer är positiva till de nya kompositstolparna och tycker att hanteringen och montaget av stolparna har fungerat mycket bra, säger Stefan Tengman projektledare på PiteEnergi.